x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Urmatorul pas: euro

Urmatorul pas: euro

de Iohanna Onaca Purdea    |    04 Iul 2005   •   00:00
Urmatorul pas: euro
SPRE MONEDA EUROPEANA
Romania va putea adopta moneda unica europeana dupa circa cinci-sase ani de la momentul aderarii. Pana atunci, economia romaneasca trebuie sa indeplineasca o serie de criterii exigente.

Avem leul greu, l-am vazut, am pus mana pe el, e real. Insa va mai dura ceva pana ne vom obisnui cu el si vom reusi sa-l folosim cu tot atata usurinta ca si pe cel vechi. Avem insa timp un an si jumatate, timp in care vom folosi ambele tipuri de bancnote. Totusi, aderarea bate la usa si peste un an si jumatate (in cel mai rau caz, doi ani si jumatate, daca se va apela la clauza de salvgardare) Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Si atunci ne vom apropia si mai mult de momentul in care vom adopta moneda euro. Intrarea Romaniei in Uniunea Monetara Europeana (UEM) nu se va putea face insa mai devreme de 2014-2016. Iar daca, in procesul de integrare, a mers sa inchidem capitolele de negociere pe baza de promisiuni si angajamente politice, includerea in UEM se va realiza exclusiv pe criterii economice.

CONDITII. Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata la UEM este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht. Acceptarea in UEM vine numai atunci cand rata medie anuala a inflatiei nu depaseste cu mai mult de 1,5% media din cele trei state membre cu cea mai redusa inflatie, cand deficitul bugetului consolidat nu urca peste 3% din Produsul Intern Brut, datoria publica nu depaseste 60% din PIB, dobanzile platite la imprumuturile statului se plaseaza cu cel mult doua procente peste minimele din Uniune si, in fine, cand cursul de schimb se mentine in anumite marje de fluctuatie convenite prin mecanismul revizuit de schimb european (ERM-2).

INFLATIE MARE. In acest moment, Romania mai are ceva drum de parcurs pana la indeplinirea celor cinci reguli de aur, fara de care adoptarea monedei europene nu este posibila. Chiar daca acum avem o inflatie anuala de o singura cifra (de 9,3% pe anul 2004), dupa ce in ultimii 15 ani aceasta a atins cote inimaginabile - 109% pe an in perioada 1993-1997, 151,4% in 1997 si 140,6% in 1998 - suntem totusi departe de tarile din jurul nostru, unde rata medie a inflatiei nu depaseste 5%. Asta arata carente majore de competitivitate si productivitate, care pe masura ce inflatia scade isi pun amprenta asupra balantei comerciale.

CU UN OCHI LA VECINI


Ca sa ne pregatim cat de cat pentru adoptarea euro, putem trage cu ochiul la vecinii care au luat loc deja la masa mare a UE. Competitivitatea si productivitatea au permis deja intrarea Estoniei, Sloveniei si Lituaniei in mecanismul de schimb european ERM-2. Aceste tari vor mentine oscilatia monedelor intr-un interval de plus/minus 15% fata de paritatea de referinta minimum doi ani, dupa care vor primi in locul coroanei, tolarului si litasului, moneda unica - euro. Un model mai aproapiat ar putea fi cel al Poloniei, cu o populatie de 38 milioane de locuitori, unde euro va deveni moneda nationala prin 2008-2009.

UNDE SE AFLA ACUM ECONOMIA ROMANEASCA


O alta tema la care Romania mai are de lucrat sunt dobanzile. Acestea scad masiv, numai ca reducerea nu e legata de insanatosirea economiei, ci de excesul de bani intretinut in piata, aspect tradat de viteza uluitoare cu care se micsoreaza dobanzile la depozite, comparativ cu reculul mai lent al dobanzilor la credite. In ceea ce priveste deficitul bugetar, situat la 0,7% din PIB, stam bine numai in aparenta. Daca la aceasta valoare adunam datoriile neplatite (deficitul cvasifiscal), ajungem cu doua procente peste reperul de 3%, prevazut in Tratatul de la Maastricht. Si la datoria publica se pare ca suntem pregatiti, aceasta aflandu-se la jumatate din nivelul prevazut. Insa imprumuturile din ultimii ani n-au avut drept scop dezvoltarea, ci doar amanarea privatizarii furnizorilor de utilitati si mentinerea preturilor administrate. La capitolul curs valutar suntem cat de cat in grafic, deoarece in ultima perioada cursul de schimb a intrat pe un trend stabil si nu s-au mai inregistrat fluctuatii mari.

PERFORMANTE DE INDEPLINIT


Data exacta la care leul va fi "inghitit" definitiv de moneda europeana depinde de posibilitatile economiei romanesti de a sustine cerintele foarte dure impuse de UE. Trecerea la euro va aduce o serie de avantaje, cum ar fi credite mai ieftine, dar si scumpiri. Cu acestea din urma suntem nevoiti sa ne obisnuim inca de pe acum, autoritatile antrenandu-ne de cateva ori pe an printr-un exercitiu de marire a preturilor. Cu toate surprizele placute si neplacute pe care le va aduce noua moneda, romanii vor trebui in final sa se desparta de batranul leu, care se va apropia de onorabila varsta de 150 de ani si sa isi puna toata increderea in micul, dar puternicul euro.
×
Subiecte în articol: monedă editie de colectie