MAESTRUL TRUCURILOR
"Nu exista farmece si nici vraji! Exista minuni facute de mana si inteligenta omului". Acestea sunt vorbele inegalabilului Iozefini.
CATALINA IANCU
Maestrul Iozefini a fost timp de 20 de ani directorul Circului de Stat din Bucuresti
|
PASIUNE. Ca nepot al unei mari artiste, Margareta Baciu, a cunoscut inca din copilarie viata scenei. Cand era mic a vazut un afis pe o strada: "Miss Eli, marea iluzionista, va ghiceste numele pentru 5 lei. A intrat si el. L-a intampinat o femeie care l-a mai intrebat una-alta, apoi l-a introdus in camera iluzionistei. Femeia i-a ghicit numele: Aurel Iosef. Cum o fi facut? Se tot chinuia Iozefini sa descopere. "Ma obseda ideea", a recunoscut el. Si si-a dat seama ca femeia din hol transmitea in mod cifrat si raspunsul. "Apoi am descoperit propria pasiune pentru "minuni"", spunea maestrul. A plecat de acasa la 13 ani, fascinat de arta arenei. Voia sa se faca artist de circ. A lasat Iasiul natal si a fugit in lume cu un circ ambulant. A avut norocul sa intalneasca un magician care l-a luat sub aripa lui ocrotitoare. Apoi, cu marea familie a circului, a avut reprezentatii prin toata tara. S-a reintors acasa abia dupa majorat. Dar s-a intors artist.
FACEA MINUNI. Cand s-a infiintat Circul de Stat s-a angajat aici si timp de 20 de ani a fost director. A profesat pana in 1993, cu un an inainte de a trece in nefiinta.
Citește pe Antena3.ro
|
"Daca atunci cand am implinit sapte ani m-as fi rugat vreodata sa primesc un dar, as fi cerut o trompeta. Dar mama nu putea sa-mi indeplineasca dorinta, tata era plecat, iar banii abia ne ajungeau pentru mancare ."
Maestrul Iozefini PORTOFELUL BUCLUCAS Dar iata o intamplare povestita chiar de maestru, cu multi ani in urma: "Intr-o zi ma aflam in tramvai. La un moment dat, simt o mana in buzunar ca-mi sustrage portofelul. Il controlez pe autor discret, descopar portofelul si mi-l iau inapoi. La prima statie, coboara. Cobor si eu. Si-i zic: "Sefule, sa stii ca portofelul meu e tot la mine!" si i-l arat. Omul s-a facut verde la fata. Dar pana sa-l dau pe mana Politiei, s-a facut nevazut". Aceasta intamplare, mai tare decat orice banc, a facut ocolul tarii. Iar lui Iozefini i s-a dus vestea ca poate sa te "fure" fara sa-ti dai seama. De altfel, unul dintre numerele pe care publicul le adora era acela in care maestrul sustragea de la spectatori tot felul de obiecte - de la verighete si inele pana la portofele si ceasuri. "Numele Iozefini era sinonim cu expresia "ti-a disparut ceasul de la mana", spune Leonard, baiatul maestrului. De altfel, si astazi, personajelor care fac "inginerii" financiare li se spune, la modul general, "Iozefini". "Marea diferenta este ca tata le dadea spectatorilor lucrurile inapoi!", a tinut Leonard sa precizeze.
Leonard Iozefini |