x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vlad Tepes domn si demon

Vlad Tepes domn si demon

de Carmen Anghel    |    20 Mar 2006   •   00:00
Vlad Tepes domn si demon

Domnitorul cel mai sangeros pe care l-au avut romanii, dar si cel mai iubitor de dreptate. Aflati ce este adevar si ce este legenda cu privire la Vlad Tepes Dracula.

editorial de CARMEN ANGHEL
Despre unii oameni se spune ca s-au nascut exact atunci cand era mai mare nevoie de ei. Vlad Tepes a trecut ca o cometa prin istoria neamului romanesc. A rasarit, a uimit, a infricosat si a disparut repede. A fost o cometa, nu o stea cazatoare. In numai cativa ani de domnie a reusit sa modifice structura unei tari, sa corecteze caracterul unui popor.
A sters de praf genunchii Tarii sale si a facut-o sa stea dreapta in fata mai-marilor vremii. A fost la fel de aspru sau la fel de drept si cu boierii, si cu miseii.
In vremea sa a facut sa tremure un continent. Iar numele sau a fost rostit cu teama si admiratie, de la Rasarit la Apus. Adversarii Domnitorului au dus o campanie de defaimare, care i-a adus renumele de Dracula. Au vrut sa-l stearga de pe fata pamantului. Au vrut ca lumea sa uite de el.
Dar Vlad Tepes sau Dracula, astazi, la atatea secole de la disparitia sa, este prezent in constiinta poporului sau. Si nu mai uimeste doar Europa. Tepes sau Dracula a inspirat scriitorii, artistii, regizorii. A devenit un personaj universal. Este un mit universal. Numele sau vinde orice. Este garantie pentru celebritate.
Vlad Tepes va trai atat cat neamul romanesc, ne spune un istoric. El este constiinta noastra.
Vlad Tepes, o imagine care penduleaza intre Domn si Demon.

Tepes, omul din spatele legendei


Inainte de a deveni personaj de legenda, a fost un om in carne si oase. Nascut in 1430 sau 1431 (nu este cunoscut anul exact), la Sighisoara, fiul lui Vlad Dracul a fost captiv la turci intre 1441 si 1443. Prima domnie a lui Tepes a durat ca-teva luni, la sfarsitul anului 1448. Pana in 1456, Vlad traieste in Transilvania, fiind un apropiat al lui Iancu de Hunedoara. La 20 august 1456, Tepes il ucide pe voievodul Tarii Romanesti si rivalul sau, Vladislav al II-lea, preluand condu-cerea tarii. La 18 aprilie 1457 are loc faimoasa pedeapsa a lui Vlad impotriva targovistenilor care i-au ucis fratele, pe Mircea. In 1459, Vlad opreste plata tributului catre Poarta otomana; intre decembrie 1461 si ianuarie 1462, desfasoara o expeditie victorioasa in sudul Dunarii, continuata cu alte cateva victorii. Este silit de Radu cel Frumos sa se refugieze in Transilvania, unde, in 1462, este arestat, fiind apoi inchis la Visegrad. Eliberat abia in 1475, Tepes recastiga tronul Tarii Romanesti dupa un an, mai inainte ocupand cetatile Targoviste si Bucuresti. La sfarsitul aceluiasi an sau la inceputul celui urmator (1477), Vlad cade victima unui complot al boierilor, al rivalului la tron Laiota Basarab si al otomanilor. (Catalin Pruteanu)

"Pe tiranul acela Dracula, nume cu care ei (romanii - n.a.) arata diavolul, l-am vazut personal; nu foarte inalt de statura, dar foarte vanjos si puternic, cu infatisarea cruda si infricosatoare, cu nasul mare si acvilin, cu narile umflate, cu fata subtire si putin rosietica, in care genele foarte lungi inconjurau ochii verzi si larg deschisi, iar sprancenele negre si stufoase ii aratau amenintatori. Tamplele umflate sporeau marimea capului, un gat de taur lega ceafa inalta de umerii lati, pe care parul cadea in plete negre si carliontate"<.i>
Nicolae de Modrussa
legat al Papei Pius al II-lea

×
Subiecte în articol: vlad tepes editie de colectie