x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 〞Caru cu boi" al lui Grigorescu, scos la licitatie

〞Caru cu boi" al lui Grigorescu, scos la licitatie

30 Apr 2004   •   00:00
〞Caru cu boi" al lui Grigorescu, scos la licitatie

ANTICHITATI

Pentru prima data in 2004, un iesit de sub pensula maestrului Nicolae Grigorescu intra intr-o competitie publica. La un pret de pornire de 〞numai" 29.900 de euro.

Evenimentul va avea loc, la sfarsitul acestei saptamani, la Casa Alis, iar pictura cu pricina este un ulei pe lemn intitulat 〞Caru cu boi". Lucrarea are 24 x 44,5 centimetri si este semnata stanga jos cu rosu. Originalitatea ei a fost confirmata de istoricul de arta Remus Niculescu.

RECORDURI. Licitatia este de urmarit mai ales ca, in noiembrie anul trecut, un alt tablou al maestrului de la Campina - 〞Fata culcata in iarba" - s-a dat, tot la Alis, cu 2,35 miliarde de lei, echivalentul a circa 68.000 de dolari. Astfel, panza a urcat fara probleme pe prima pozitie a topului multianual al casei de licitatii, clasament care nu mai consemnase schimbari in partea sa superioara din 2001.

REVENIRE. Dupa acest succes, o alta pictura a lui Grigorescu, 〞Car cu boi", a fost retrasa de la licitatie de proprietarul acesteia. Sa fie oare una si aceeasi lucrare cu cea care va concura duminica aceasta? Daca este asa, probabil ca stapanul sau a asteptat sa-i creasca cota de piata lui Grigorescu, astfel incat sa obtina un pret cat mai bun.

Tablouri de 140.000 de dolari

Panzele semnate Nicolae Grigorescu, licitate si vandute anul trecut, insumeaza circa 140.000 de dolari. Pretul obtinut la licitatie de tabloul 〞Fata culcata in iarba" a reusit sa depaseasca nivelul celui mai bine vandut tablou din urma cu doi ani, care purta tot semnatura lui Grigorescu. Din toata aceasta 〞lupta la varf" n-a avut de castigat nimic altceva decat cota lui Grigorescu. Lucrarile pictorului s-au bucurat de succes si la Cluj, unde o panza a acestuia a fost vanduta cu peste 20.000 de dolari. Deoarece atat in 2001, cat si in 2003, lucrarile care au ajuns rand pe rand in fruntea topului apartin aceluiasi pictor - Nicolae Grigorescu, acesta poate fi considerat cel mai bine vandut pictor roman.
×
Subiecte în articol: grigorescu