x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 〞Frontier House", viata in anii 1800

〞Frontier House", viata in anii 1800

15 Mai 2004   •   00:00
〞Frontier House", viata in anii 1800

MASS-MEDIA

Reality-show-urile au devenit o moda pentru posturile de televiziune. Si cum aceste emisiuni, unele dintre ele copii ale altor formate, sunt din ce in ce mai multe, telespectatorii au inceupt sa se cam sature. Oamenii doresc ceva inedit, iesit din tipare.
ADRIANA PADURARU

Asa stand lucrurile, producatorii de la PBS au lansat un nou format de reality-show, in care trei familii moderne se vor 〞intoarce in timp" si vor incerca sa traiasca asa cum o faceau stramosii lor in secolul al XIX-lea. Aceasta inseamna sapte luni in 〞stil wild wild West", fara energie electrica, sampon sau aspirina. In schimb se utilizeaza gaz lampant, sobe pe lemn, iar garderoba va fi adecvata epocii.

CONCURENTI. Primii care au 〞dat de greu" au fost chiar producatorii, pentru ca la preselectie s-au inscris nu mai putin de 5.000 de familii din toate colturile Statelor Unite, dar si din Anglia, Cehia, Franta si Uruguay. Dupa trei luni de interviuri si analize, acestia au ales trei familii: Brook din Massachusets (doi membri), Glenn din Tennessee (patru membri) si Clunne din California (sase membri). Ei s-au descurcat foarte bine: si-au construit singuri casele, si-au plantat pomi fructiferi si legume, au mers la pescuit. Bineinteles, nu s-a folosit nici un obiect care sa aiba vreo legatura cu tehnologia de ultima ora. Daca aveau dificultati ce nu puteau fi depasite prin forte proprii, concurentii puteau lua legatura cu consultantii show-ului prin posta, iar in cazuri foarte urgente, prin telegraf.

REGULI. In ceea ce priveste comunicarea cu lumea 〞moderna", aceasta se facea numai prin intermediul postei, orice alt mijloc 〞de ultima ora" fiind predat la intrarea in joc. Orice pachet primit din afara era controlat pentru ca rudele de acasa sa nu strecoare vreun obiect interzis. Cele trei familii puteau primi vizite 〞de afara", insa si musafirii erau obligati sa respecte regulile, inclusiv in ceea ce priveste garderoba. Copiii au fost protejati in timpul show-ului. Daca responsabililor de la 〞Frontier House" li se parea ca micutii au fost supusi unor munci care sa le puna in pericol sanatatea si chiar viata, producatorii si-au rezervat dreptul de a scoate respectiva familie din concurs.

Fiecarei grupe i-a fost alocat un buget, calculat la valoarea banilor din 1880, bani pe care acestia ii puteau folosi cum credeau de cuviinta. Cum aspirina e de domeniul prezentului, concurentii au fost obligati sa se trateze cu ceaiuri. Asta nu inseamna ca nu au fost dotati cu 〞o cutie de urgenta" care contine, printre altele: trusa medicala, o statie de comunicare radio, un stingator de incendiu, un spray paralizant si lanterna.

Nu a fost pus la bataie nici un premiu valoros, singurul castig pentru participanti fiind experienta traita, iar costurile realizarii acestui reality-show au fost de aproximativ 4,5 milioane de dolari.
×