x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 〞Poeme in aer liber" de 650 de euro

〞Poeme in aer liber" de 650 de euro

02 Apr 2004   •   00:00

Cartile vechi sunt din nou la moda in licitatii. Mai ales cele ilustrate de pictori sau graficieni celebri.

Duminica trecuta, la Casa Monavissa, un volum de poezii a lui Stephan Roll - 〞Poeme in aer liber" - a creat isterie printre participantii la licitatie.

LUPTA. Ofertele au curs astfel incat, desi respectiva carte intrase in competitie la un pret de pornire de 130 de euro, ea s-a vandut cu nu mai putin de 650 de euro.

Un pret de cinci ori mai mare pentru un volum aparut in 1929 in colectia 〞Integral" si ilustrat cu trei desene de Victor Brauner.

"ADRISANT". Succes a avut si volumul I din 〞Doine si lacramioare" a lui Vasile Alecsandri, o carte aparuta in 1875 la editura Socec si care poarta pe prima fila dedicatia autorului catre Nicu Gane. Cineva a oferit pentru ea 275 de euro, un pret de aproape trei ori mai mare decat cel de intrare (100 de euro).

〞Scrisori fara adresa", iesite din condeiul lui Toparceanu, cu autograful in versuri al autorului, din 1930, si-au gasit stapanul pentru 225 de euro, desi fusese evaluata initial la 100 de euro. Si o psaltire tiparita in timpul lui Alexandru Ipsilante, de Popa Constantin din Ramnic, s-a dat pentru 275 de euro, pretul de pornire.

VALOARE. Dar cea mai bine vanduta la licitatie a fost si de aceasta data pictura. 〞Case la Targoviste", apartinand maestrului Gheorghe Petrascu, s-a vandut pentru 12.750 de euro. Ulei pe panza, lucrarea intrase in competitie la un pret de doua ori mai mic - 5.550 de euro.
Florina Zainescu

×