Am gasit, intamplator, cateva randuri scrise la prima aniversare a atentatelor teroriste asupra Americii. Gandul ca au mai trecut doi ani, ca razboiul din Irak continua, ca George W. Bush este noul presedinte al Americii si ca, intr-un anume fel, lumea sta pe loc, dar intr-o pozitie de contorsionist gata sa plesneasca din toate cusaturile, ma face sa public un text mai vechi cu parfum periculos de neschimbat.
Toate marile televiziuni au pregatit din timp documentare despre moarte si eroism, oroare si frica. Si presa scrisa e intr-un doliu activ: Newsweek are pe coperta chipurile unor personaje simptomatice pentru ceea ce s-a intamplat in America si in lume, dupa 11.09.2001: Consilierul presedintelui american pentru securitate nationala, Condoleezza Rice, liderul pakistanez Musharraf, generalul Pace, si vaduva unui erou de la Ground Zero. Time Magazine a optat pentru personaje colective, generice: supravietuitorul, presedintele, fiica, soldatul, femeia afgana, adolescentul musulman si stewardesele uni avion amenintat cu bomba. Focus, in Germania, are pe coperta siluetele zgaraie-norilor din Manhattan, iar dedesubt citim: Traiasca New-York-ul. La Londra, The Economist a gasit, probabil, cea mai miscatoare idee: pe un cer de apus, in septembrie, se profileaza turnurile gemene, ca doua batoane de smoala, iar dedesubt, pe un subsol la fel de negru si adanc sta scris Remember. Ai zice ca un mormant imens incearca sa-si edifice singur propria cruce, din care nu se vad acum decat bratele verticale, siluetele turnurilor gemene.
Suferinta colectiva nu poate fi decat simbolica, de fapt. Pentru comemorare alegi biografii personale sau roluri, nu atat in semn de doliu, cat in incercarea de a depasi o trauma prin solidaritate. S-a spus ca la 11 septembrie 2001 doar America a fost lovita in moalele capului, acolo unde puterea ei economica si militara avea chipul cel mai expresiv. In realitate, lovind America, a fost pangarita intreaga civilizatie occidentala, din care fac parte, cu drept de vot sau doar consultativ, mai mult sau mai putin, majoritatea natiunilor lumii. Asa trebuie intelese cuvintele presedintelui francez, de exemplu, care, parafrazandu-l pe Kennedy, la Berlin, in toiul razboiului rece, Ich bin ein Berliner (o dovada de asumare a unei cauze straine, in care crezi la fel ca in cauza proprie), a spus: Suntem toti americani. In realitate, istoria a intrat intr-un curs nou. El e mai fluid decat oricand.
Un razboi in Irak tocmai bate la usa si, desi cauzele acestuia sunt invocate sau gasite in amenintarea internationala a terorismului, izbucnirea lui va produce noi dezastre, urmate de si mai infricosate sau exaltate aniversari. Personalizarea eroica sau angoasata a actului terorist de la 11.09.2001, prin biografii si destine ar trebui, din aceasta cauza, completata prin ideile si strategiile in mers, ale noilor evolutii.
Am ales, din corul lor, trei ganditori si tot atatea curente de gandire, a caror pondere spornica in istoria fluida de-acum incolo nu va putea fi evitata, nicaieri si de nimeni, pe suprafata pamantului.
Citește pe Antena3.ro