x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ANUL PUTIN

ANUL PUTIN

04 Feb 2004   •   00:00

Putin are o arma electorala teribila pentru justificarea saraciei rusilor. Peste cateva luni, Vladimir Putin va fi reales presedinte al Rusiei. "Foaia de parcurs" a noului mandat este atat de bine pusa la punct incat doar o catastrofa ar duce spre Kremlin alt politician.

Dupa haosul gorbaciovist care a avut meritul zguduirii imperiului pana la starea de puci militaro-politic, regimul coruptiei generalizate acceptat de camarila lui Eltin avea misiunea sa planteze mugurii capitalismului in patria comunismului.

Functionand cu bani mai mult negri decat albi, Rusia s-a mentinut la linia de plutire doar dupa ce marile puteri s-au speriat de perspectiva prabusirii institutiilor, de spectrul terorismului alimentat de fundamentalismul islamic care arde sudul tariicontinent. In consecinta, liniile de credit ale Fondului Monetar International s-au deschis larg si ochii controlorului s-au inchis pentru a nu vedea prea clar unde se duc banii. Americanii care dicteaza prieteniile si aliantele au gandit ca e mai cuminte sa se piarda cateva miliarde de dolari pentru linistirea apelor pe Volga. Putin a iesit la suprafata din situatia tulbure a Rusiei acum cativa ani ca o varianta de salvare pe termen scurt. Abilul succesor al lui Eltin care si-a scos seful din spital doar pentru a semna demisia a aratat ca poate fi un alergator de cursa lunga.

Vladimir Putin are credinta ca sub domnia lui se face un arc peste secole sub care preia stafeta de la Tarul Petru cel Mare pentru a construi o noua Rusie. Occidentul este plin de "noii rusi", o speta de oameni cu averi nemasurate care traiesc extravagant si sub lumina reflectoarelor, care nu se sfiesc sa cumpere firme importante in America, castele in Elvetia si echipe de fotbal in Anglia. Diferiti de rusii albi, fugiti de urgia bolsevica doar cu paltoanele de blana pe ei, rusii de tip nou epateaza prin conturile fara sfarsit si conflictele juridice lasate la dospit la Moscova.

Putin are o arma electorala teribila pentru justificarea saraciei in care se zbate aproape un sfert din populatia Rusiei. Oligarhii, transfugii, directorii sunt tintele discursurilor aspre. O informat ie recenta arata ca 300.000 de intreprinderi efemere sau in faliment lasa fara salarii milioane de oameni. Minerii, cei care au zguduit si scaunul lui Eltin, au mari restante in incasarea lefurilor.

Tabloul statistic pe baza caruia se sustine revigorarea Rusiei in anul in care Putin trebuie sa-si reia coroana este insa fara fisura. Cresteri ale produsului intern brut similare cu anii gloriosi ai planurilor septenale si o bunastare pe care nici faimoasa revista "Ogoniok" n-ar fi putut sa o cuprinda in reportaje pe vremea lui Brejnev.

Dublarea produsului intern brut in urmatorii zece ani este tinta cea mai ambitioasa pe care un lider al Rusiei a anuntat-o de la 1917 incoace. Intelegem mai exact, cred, suportul pe care il are Putin in capitalismul de stat nascut pe cadavrul marelui complex militar-industrial esuat dupa pierderea Razboiului Rece. Privatizarea haotica a zacamintelor energetice pe care se bazeaza cresterea economica are doar un remediu - controlul tot mai strict al statului. Arestarea lui Hodorkovski, patronul gigantului petrolier Yukos, face parte din actiunea de supunere a sectorului privat si ordonarea lui la interesele statului, care are toate butoanele de comanda la Kremlin.

Modelul economic pe care a renascut Coreea de Sud si a propulsat- o in primele zece puteri ale economiei mondiale a avut la baza acelasi capitalism de stat condus de generali trecuti in civilie. Putin, presedintele renasterii Rusiei, atrage la marea opera si Biserica Ortodoxa. Telurile acestei ingemanari bat departe. Patriarhul Moscovei si al tuturor rusilor, Alexei al IIlea, a chemat natiunile ortodoxe sa se uneasca in fata integrarii europene, care progreseaza, si a statelor musulmane, ce-si coordoneaza actiunile internationale. Mesajul este fara echivoc: pericolul catolicismului european si al Islamului nu poate fi oprit decat de ortodoxia condusa de la Moscova. Putin apare astfel in ochii rusilor - majoritar ortodocsi - si sub semnul crucii, nu numai al palosului si al vulturului imperial - simbolurile lui Petru cel Mare.

O imagine pe care firavul luptator de judo va dori sa o umple si de fapte. In consecinta, lui Putin ii va ramane putin timp pentru a mai putea coordona, impreuna cu presedintele Ion Iliescu, mult promisa comisie mixta romano-rusa pentru retrocedarea tezaurului Romaniei.

×