Pavel Nedved, Ioan Rus, Nikopolidis, Dumitru Sechelariu, Vladimir Smicer, Octav Cozmanca, Philip Cocu, Stefan Cel Mare, Nuño Gomes, Dan Ioan Popescu, Van Nistelrooj, Adrian Nastase, Seitaridis, Stefan Cel Mare, Pauleta, Adrian Nastase, Jan Koller, si in fine Ion Iliescu.
Aceasta este onomastica saptamanii. Acestea au fost numele cel mai des auzite de mine in ultimele sase zile. Dupa cum v-ati dat seama pe locul intai, la egalitate se afla Stefan cel Mare si Adrian Nastase. Primul, descalecator de tara, al doilea, incalecator de partid. Primul, mic la stat, mare la sfat si degraba varsatoriu de sange nevinovat, al doilea, nalt in stat, moale la sfat si deloc varsatoriu de sange vinovat de esecul in alegeri, poate pe ici pe colo prin teritoriu, dar nu la varf unde-i buba cat turla Manastirii Putna.In aceasta saptamana am urmarit cu egal interes si meciurile de fotbal, si meciurile din PSD si ceremoniile de la Suceava si Putna. Sa le luam pe rand! Asadar, Grecia - Portugalia! Cine s-ar fi gandit ca aceasta va fi finala Campionatului European? Competitia se incheie ca un cerc, exact cu aceeasi partida cu care s-a deschis. La semifinala Cehia-Grecia, eu am tinut cu grecii, nu pentru ca ma cheama Grecu, ci pentru ca ma atrag rasturnarile de situatie. Asta este sarea si piperul oricarei competitii. La fel a fost si la alegeri. Daca ar fi castigat PSD-ul tot, ar mai fi avut acelasi efect lupta electorala asupra noastra? Desigur, nu. Grecii, la fel ca si Alianta PNL-PD, nu au fost mai buni decat adversarii lor, dar asa au fost sortii. Si unii, si altii au profitat de ratarile celorlalti si, la urma, intr-un moment de inspiratie, au inscris. Diferenta este ca cehii au pierdut si pleaca acasa, in timp ce PSD-ul a pierdut, dar continua competitia, pentru ca abia la toamna este jocul final, decisiv, in care, tot ca la Europene, incepute si terminate cu acelasi meci, se vor confrunta din nou rivalele din campionatul nostru intern, PSD si PNL+PD. Astept finala de duminica din Portugalia, ca sa vad cine va castiga pe 28 noiembrie in Romania; daca inving grecii, cotati cu sansa a doua, la noi iese, in toamna, opozitia, iar daca inving portughezii, preferatii majoritatii, la noi va castiga PSD-ul, preferat si el in sondaje. Dupa acest algoritm apusul lui Euro 2004 devine mult mai interesant si incitant.
De la apus de fotbal sa trecem la "Apus de soare". Stefan cel Mare a devenit, fara sa se gandeasca la faptul ca 500 de ani dupa moartea sa va fi an electoral, personaj politic, cat se poate de viu si puternic. Nu stiu daca Stefan cel Mare a ascultat discursul domnului Ion Iliescu, dar daca l-a auzit, cred ca l-a miscat, mai ales faptul ca acum tara este linistita, iar turcii ni-s prieteni si colegi de NATO. Oare, daca Delavrancea ar scrie astazi "Apus de soare", pe cine ar pune in locul lui Stefan? Bineinteles ca pe Domnul Ion Iliescu. Iata un fragment: Ion Iliescu, in ultima zi la presedintie, la Palatul Cotroceni, inconjurat de domni si domnite din staff-ul prezidential, delireaza de durere din cauza ranii provocate in partid de dusmanii din opozitie. De afara se aud glasuri care striga numele lui Stolojenita Voda, ca urmas pe tron. Cu o ultima sfortare, Domnul Ion Iliescu se ridica si sprijinindu-se de birou, spune cu glas tunator:
Cine indrazneste sa-mi tulbure ultimele ceasuri ca presedinte? Cine-i ghiaurul care striga numele lui Stolojenita. Urmasul meu pe tronul tarii va fi Adrian si nimeni altcineva. Dati-mi palosul! ( tunete) Ascultati-ma pe mine, care v-am fost baci trei mandate! Puterea este a mea, a partidului meu si a noastra, in veacul vecilor, iar oricine va indrazni s-o ia impotriva vointei mele, va cunoaste taisul acestui palos. Pe cai, PSD-istii mei!
Partidul: Nu mai avem cai mari, Maria Ta!
Ion Iliescu: Dar ce avem?
Partidul: Ne-au ramas doar caii mici. Pe cei mari i-am pierdut in bataliile de la Bucuresti, de la Bacau, de la Cluj, de la Suceava, de la Botosani...
Citește pe Antena3.ro