x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Aroma unei carti

Aroma unei carti

03 Feb 2005   •   00:00

SPECIAL

CATALIN BUDESCU

Cartile sunt pentru suflet, ceaiul si cafeau, pentru simturi. Librariile-cafenea sunt locurile in care poti sa rasfoiesti o carte alaturi de aroma unei cafele.

Cand spui librarie, gandul iti fuge imediat la imaginea unui loc mai mult sau mai putin demodat, plin de carti ce te privesc din rafturi. Transformarea clasicelor librarii de odinioara a inceput. Noul marketing literar iti ofera acum, in aceste locatii, pe langa carti, si timpul, si spatiul necesare pentru o cafea, un ceai sau o bautura racoritoare. Desi de zeci de ani buni, in Occident librariile-cafenea incep sa prinda din ce in ce mai mult teren, se formeaza adevarati fani si la noi in tara. Gheata a fost sparta la inceputul lunii decembrie 2003, cand pe Bulevardul Magheru, din Capitala (langa cinematograful Patria), a fost deschisa cea de-a doua librarie Carturesti, amenajata in interioarele de atmosfera ale casei Dimitrie Sturdza, fiind astfel consemnata prima librarie-cafenea din Romania in adevaratul sens al cuvantului.

PERSONALITATE
Libraria Carturesti de langa cinematograful Patria din Capitala a fost prima librarie-cafenea din Romania. Un concept nemaiintalnit la noi, a carui punere in practica a insemnat de fapt mai mult decat existenta unui spatiu in care poti savura un ceai alaturi de o carte. A fost momentul in care librarii din Romania si-au dat seama ca business-ul cu carti nu se face la tejghea, intr-un spatiu impersonal, cu vanzatori acri. Noul concept isi gaseste traditiile intr-un Bucuresti interbelic, intr-un oras sincronizat cultural cu intreaga lume, intr-un oras in care civilizatia, opinia publica si identitatea nationala isi gasesc personalitatea. Libraria Carturesti este un spatiu al civilizatiei si, implicit, al artelor, care nu incearca sa stabileasca prioritati - beletristica, muzica, arhitectura, filosofia, filmul, poezia teatrul -, ci doar sa faca selectii.

REPOZITIONARE
La randul ei, reteaua Diverta a lansat un magazin cu totul nou, in care beneficiezi de o cafenea cu 70 de locuri, unde poti savura o cafea sau o bautura racoritoare. Noul concept include si o sala de auditii pentru muzica clasica, izolata fonic.

PRIMII IN TARA
Editura Humanitas avea, la inceputul lui 2004, 16 librarii in toata tara, iar in Timisoara inaugura prima librarie-cafenea deschisa in afara Bucurestiului, numita Joc secund. Aceasta este deopotriva cafenea, librarie si sala de meloterapie.

NOUTATI
RITA MURESAN SI NOUA COLECTIE PRIMAVARA-VARA. Creatoarea de moda Rita Muresan (foto) a prezentat la Roma colectia primavara-vara 2005 purtand numele de Rivera Look, in cadrul unuia dintre evenimentele conexe Saptamanii Modei din Italia. Colectia Riviera Look reprezinta o pledoarie pentru eleganta, pasteluri si imprimeuri florale. Lady, Croisette, Saint Tropez: trei zone stilistice care i-au inspirat creatoarei piese deosebit de feminine, toate in pasteluri de verde, galben, orange si rosu vermilon, cu accente luminoase de alb si auriu.

UNGARO SI VALENTINO, LA BUCURESTI . In premiera pentru Romania, materiale textile purtand semnatura unor designeri celebri precum Valentino sau Ungaro pot fi cumparate dintr-o locatie unica: magazinul bucurestean Evishop de pe Calea Victoriei (in incinta Casei de Moda Venus). Stofe de dama, cum ar fi: matasuri naturale, satin, tesaturile tip chanel - stofe mai groase, de sezon - catifea, tafta si brocarturi, la care se adauga o selectie de stofe barbatesti fac parte din oferta de textile originale apartinand renumitilor designeri.

Le Bouquet des Createurs
Click
Ultimele colectii vestimentare, cat si cele de accesorii ale celebrilor creatori Jean Paul Gaultier, Alberta Ferretti, Chloe, Marithe & Francois Girbaud, Iceberg, Richmond si Jois, Paco Rabanne si Sonia Rykiel vor putea fi gasite si in Romania. Astfel, incepand cu sfarsitul lunii acesteia, va avea loc deschiderea noului magazin Les Bouquet des Createurs, care va reuni cele mai prestigioase colectii vestimentale ale acestor 9 designeri. Acest magazin va fi situat exact langa magazinul actual de pe Calea Victoriei, de fapt ambele magazine vor deveni unul singur. In prezent, actualul magazin Les Bouquet des Createurs ofera ultimele colectii ale caselor pariziene Paco Rabanne si Sonia Rykiel.

De la Rolls-Royce Phantom
Click

Royce Rolls Phantom si Maybach - doua masini ce definesc luxul si impun noi standarde clasei auto de super-lux. Anul trecut au fost importate in Romania doua autoturisme Rolls-Royce Phantom, pretul acestora fiind de 350.000 de euro fiecare. Productia acestui model este una exclusivista si limitata.

... la super-luxosul Maybach
Click

In Romania s-a cumparat de la lansare si pana acum o singura limuzina din aceasta marca, mai precis un Maybach 57, la un pret de 400.000 de euro. Proprietarul este un cunoscut om de afaceri, acesta fiind, de altfel, si singurul detinator al unei astfel de masini in tara noastra.

×
Subiecte în articol: romania