x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 27 iulie 2004

ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 27 iulie 2004

27 Iul 2004   •   00:00

Bulgaria - Casa veche de 8.000 de ani

Arheologii bulgari au descoperit in apropierea orasului Veliko Tirnovo, din nordul Bulgariei, vestigiile unei case vechi de 8.000 de ani: un perete, un cuptor si mai multe ustensile din ceramica. Casa are o suprafata de circa 50 de metri patrati si dateaza din mileniul 6 i.Hr. Un altar din placi de ceramica purtand diferite semne, inaintea caruia cei ai casei se rugau la fortele naturii, reprezinta "cea mai pretioasa" descoperire efectuata pe acest sit, a declarat Stefan Tchokhadjiev, seful echipei de arheologi. Vestigiile au fost descoperite in timpul lucrarilor de amplasare a unei retele de distributie de gaze.

Noroc - Arta mayasa, restituita Guatemalei

Statele Unite au restituit Guvernului din Guatemala 26 de obiecte de arta precolumbiana mayasa, care s-au aflat intr-un seif din World Trade Center la 11 septembrie 2001, a anuntat ambasadorul american la Managua. Este vorba de piese datand din secolele III - XIII era noastra, descoperite in morminte mayase si confiscate la Miami, de la un cuplu care calatorise in Guatemala. Cele 26 de obiecte avand o valoare inestimabila au fost gasite intacte printre daramaturile celor doua turnuri gemene. Dar documentele care le insoteau au fost distruse in atentate, ceea ce a ingreunat procedura de autentificare si evaluare a acestor comori. Ele vor putea fi admirate, de acum incolo, la Muzeul de Arheologie si Etimologie al Guatemalei.

Expozitie - Comorile tracilor, in Germania

O importanta expozitie cu 3.000 de piese trace din Bulgaria s-a deschis la Bonn, in Germania. Comorile unice din Rogozen, Panagyurishte si Valchitran vor fi printre principalele atractii ale evenimentului, cea mai mare expozitie organizata de Bulgaria in afara granitelor. Germanii vor avea ocazia sa vada valoroase vase facute din aur, dar si alte numeroase piese emblematice pentru cultura traca. Doar comoara de la Rogozen contine 165 de vase din secolele V-IV inainte de Hristos. Pentru aceasta expozitie, Germania va plati 110.000 euro Bulgariei.

Grupaj realizat de Adrian Mihai si Florina Zainescu

×