x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI - Stirile zilei

ARTA/ANTICHITATI - Stirile zilei

16 Apr 2004   •   00:00

Viata junglei in imagini

Americanii au ocazia sa vada o expozitie inedita cu fotografii si impresii din jungla, adunate timp de 20 de ani de naturalistul Frans Lansing. Structurata pe patru mari teme, colectia de imagini va fi expusa pana la inceputul lunii mai la muzeul din Newark, New Jersey. Lucrarile din ciclul "Apa si lumina" surprind interactiunea dintre aceste elemente si viata animalelor, in timp ce fotografiile cu tema "Culoare si camuflaj" exploreaza nevoia vietuitoarelor de a se ascunde. Timp de doua decenii, cercetatorul american a studiat viata in salbaticie si relatia omului cu natura.

Un tablou de Boucher revine proprietarului

Tabloul pastoral "Tinerii indragostiti" al pictorului Francois Boucher (1707-1770) va fi inapoiat unei femei din New York, dupa ce in urma cu jumatate de secol a fost confiscat de nazisti. Claude Delibes, cea care va primi tabloul, este fiica unui comerciant evreu de obiecte de arta, a carui colectie impresionanta a fost confiscata in 1940 de Gestapo. Pictura "Tinerii indra gostiti", care facea parte din colectie, a fost donata in 1993 de un pasionat Muzeului de Arta din Utah.

Sticla Murano din anii ă€˜50

La Muzeul de arta Chrysler din Virginia, iubitorii de arta pot admira o colectie de obiecte din sticla Murano. Deschisa pana la 25 aprilie, expozitia reuneste aproape 300 de piese din sticla venetiana, selectate dintr-o colectie impresionanta care cuprinde obiecte din 1950. Printre cele mai vechi piese se numara vase rare cu motive florale create de Artisti Barovier, dar si lucrari sculptate in sticla de Napoleone Martinuzzi din anii ă€˜20.

Cercei de 130 de milioane

O pereche de cercei, din aur de 14 carate si impodobiti cu 20 de briliante, si datand de la inceputul secolului XX au fost cel mai scump obiect vandut la licitatia desfasurata pe 4 aprilie la Casa Alis. Bijuteriile au fost adjudecate pentru 130 de milioane de lei (91 de milioane de lei pret de intrare). Foarte bine a mers si pictura lui Adam Baltatu - "Ulcica cu flori" - care desi fusese evaluata la 41 milioane de lei, s-a dat cu 115 milioane de lei. Pe locul trei s-a situat un vas pentru punch, din metal decorat in relief cu scene de vanatoare si marcat A.K.&Cien, pentru care s-au licitat 110 milioane de lei.

Grupaj realizat de Iohanna Onaca

×