x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI - Stirile zilei

ARTA/ANTICHITATI - Stirile zilei

26 Mar 2004   •   00:00
Friedrich s-a intors acasa

Un tablou al pictorului german Caspar David Friedrich a fost returnat luni la Berlin, mostenitorilor proprietarului sau de drept - un evreu berlinez, care fusese fortat sa-l vanda autoritatilor naziste in 1937. Lucrarea, intitulata "Le Watzmann", a fost pictata in 1824-1825 si se numara printre cele mai importante lucrari ale pictorului Caspar David Friedrich, un reprezentant de seama al romantismului german. Ea a fost evaluata la cateva milioane de euro.

Darascu, scos la licitatie

Tabloul "Satra pe malul Dunarii" al maestrului Nicolae Darascu va fi scos la licitatie duminica la Casa Monavissa. Pictura va intra in competitie la un pret de 7.800-8.000 de euro. Alaturi de Darascu va fi scoasa la vanzare si lucrarea "Case la Targoviste" a lui Gheorhe Petrascu, evaluata la 5.600-5.700 de euro. In competitie vor mai intra Marius Bunescu - "Floarea primaverii", "Autoportret ", semnat de Piliuta, si Louis Henry Dupray - "Duminica in fata cazarmei".

MOMA la Berlin

Peste 200 de opere de arta apartinand Muzeului de Arta Moderna (MOMA) din New York sunt expuse zilele acestea la Muzeul de Stat din Berlin. Este pentru prima data in istoria MOMA cand institutia new-yorkeza expune in strainatate o parte atat de importanta a colectiilor sale. Aceasta premiera a starnit interesul multor iubitori de arta, in primele cinci zile de la deschidere, peste 100.000 de persoane trecand pragul expozitiei. Vizitatorul numarul 100.000 a fost rasplatit de organizatori cu o intrare gratuita si a primit cadou catalogul expozitiei si o medalie de aur.

Expozitie controversata

Mogulul BritArt, Charles Saatchi, este din nou in centrul unei controverse, datorita lucrarilor prezentate in noua sa expozitie - New Blood. 24 de tineri artisti isi prezinta aici creatiile artistice, printre care se numara mumii egiptene "tanguitoare", un glob pamantesc din sobolani presati si un tablou cu printesa Diana insangerata. Saatchi este convins ca ii poate face celebri pe acesti tineri, desi criticii de arta nu considera ca obiectele expuse pot fi considerate arta.

Rusii fac arta din gunoaie

O inedita expozitie internationala de "arta animala" s-a deschis zilele trecute in Rusia, la Sankt Petersburg. Ea aduna lucrarile realizate de peste 200 de artisti. Printre exponate se numara un animal urias, realizat din cutii de carton si lemn, denumit "Ariciul". Vizitatorii expozitiei se mai pot plimba pe sub un "Mamut" realizat din sticle de plastic goale ce atarna din tavanul expozitiei si a fost realizat de doi artisti din Finlanda.

×
Subiecte în articol: artă