x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA - Stirile zilei

ARTA - Stirile zilei

05 Mar 2004   •   00:00
Vestimentatie de epoca la Brasov

O expozitie inedita de vestimentatie specifica secolului al XIX-lea, care cuprinde rochii, palarii, costume si bijuterii originale, s-a deschis la Muzeul "Casa Muresenilor" din Brasov. In jurul anului 1850, costumul masculin avea o croiala severa, cu linii geometrice rigide si culori sobre. La moda erau jobenul, "klacul" - o palarie cilindrica cu arcuri, care se strange ca o armonica - si palarii model "canotier". In schimb, doamnele isi etalau cu eleganta rochiile de tull impodobite cu 25-100 de volane. Spre sfarsitul secolului, rochia a capatat mai putin volum si a inceput sa se poarte gulerul strans si ridicat pe gat. Expozitia va fi deschisa pana in aprilie.

Corneille si Moliere isi cauta cumparatori

Operele lui Moliere vor fi scoase la licitatie duminica, la Casa Alis. Este vorba de o editie din 1900, decorata cu gravuri semnate de M.M. Wopff si Manceau. Desi uzata, cartea va intra in competitie la un pret de pornire de 100 de euro. Evaluata tot la 100 de euro, lucrarea contine ilustratii color realizate de Gesfrois del Colin, Delanoix si L. Wolff.

Muzeul Ermitaj s-a mutat la Amsterdam

Prestigiosul muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg si-a deschis o "ambasada" in Olanda, botezata Hermitajul de la Amsterdam. Pana la 29 august 2004, aici este expus "aurul grec de la Marea Neagra", o colectie de bijuterii descoperite de arheologii rusi in mormintele pe care vechii greci le-au construit in coloniile lor de la Marea Neagra, in secolele VI-II inaintea erei noastre. Vizitatorii pot admira bratari, coliere, agrafe sau cercei din aur, decorati cu pietre pretioase.

Uite Cezanne-ul, nu-i Cezanne-ul

O opera a pictorului francez Paul C.zanne si alte 19 tablouri au disparut, la sfarsitul sapta manii trecute, din atelierul unui restaurator de arta din Australia. Daca cercetarile politiei vor confirma ca lucrarile au fost sustrase, acesta este cel mai mare furt de opere de arta din istoria Australiei. Totusi, expertii se indoiesc de autenticitatea Cezanne-ului. Panza, reprezentandu-i pe copiii pictorului pe un scaun, a fost realizata in 1873 si valora 40 milioane de dolari, conform declaratiilor pagubitului. Totusi, atat expertii Galeriei Nationale de Arta, cat si Lou Klepac, un istoric de arta, cunoscator al lui C.zanne, au declarat ca nu stiu de existenta respectivului tablou.

×