x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Avem 194 de televiziuni

Avem 194 de televiziuni

04 Mai 2004   •   00:00

MASS-MEDIA

Piata media este invadata permanent de noi posturi de radio si de televiziune. Inflatia continua si acum, chiar daca in ultimul timp s-au lansat din ce in ce mai putine canalele de interes general care au lasat locul unora specializate.
CRISTINA OLOGEANU, SEBASTIAN S. EDUARD
Pana in 1989, romanii aveau parte numai de televiziunea si de radioul de stat, cu statiile lor locale. Ce era, stim cu totii: un singur canal tv national, doua, ulterior trei ore de emisie pe zi, in cursul saptamanii, doua ore mai mult sambata si ceva in plus duminica, cu un continut pe care nu il comentam. Emisiuni alb-negru, partial color si - in special cu ocazia spectacolelor omagiale - color. Trei canale de radio.

INVAZIA. Dupa Revolutie, piata audiovizuala a fost invadata de televiziuni si radiouri private, care au pus in pericol 〞suprematia" TVR si a Societatii Romane de Radiodifuziune. Primul post de radio bucurestean a fost Uniplus Radio, care a inceput sa emita in ianuarie 1990. La fel de repede au aparut Radio Nova, Radio Contact, Radio Delta, Pro FM.

VEDETE MEDIA. Primul post particular de televiziune a aparut tot in 1990. Acesta a fost TV Soti. A emis insa numai pana in 1992. Suficient insa pentru a lansa primele 〞vedete media", care si-au gasit o data cu trecerea timpului locul la alte posturi de televiziune. Andreea Esca, Lucian Mandruta, Andreea Berecleanu sunt numai cateva exemple.

A urmat Antena 1, care s-a lansat in 1993 ca un post de stiri si filme, apoi, in 1994 a aparut Tele 7 abc, in 1996 a iesit pe piata Pro TV, in anul urmator a venit Prima TV, televiziunea de stat a lansat in acelasi an canalul TVR International, iar in intervalul 2001-2002 au fost lansate OTV, TVR Cultural, B1 TV, Realitatea TV. Aceasta din urma a facut si 〞pui": TV Sport si Etno TV, de care insa s-a despartit. Au urmat Etno TV, National TV si, mai nou, Alpha TV si Pro Cinema.

Din anul 1995, in tara noastra au inceput sa functioneze si statii cu transmisie prin satelit. Primele posturi au fost Romania International (canal public al Societatii Romane de Televiziune) si Pro TV International. Acum, majoritatea televiziunilor importante emit si prin satelit.

STATISTICA. La ora actuala exista 194 de licente acordate de CNA societatilor de televiziune. Ceea ce inseamna ca avem 194 de posturi de televiziune - locale si nationale. Cele mai multe licente (25) le detine SC Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA Bucuresti, urmata de SC PRO TV SA Bucuresti (23). Conform datelor furnizate de CNA, dintre cele 194 de licente de televiziune, 157 sunt destinate capitalelor de judet.

RADIO. Iar daca uneori aveti impresia ca unele programe se aseamana intre ele, nu este doar o iluzie, pentru ca la atatea posturi de televiziune, lupta pentru castigarea publicului devine acerba. Si cum o televiziune vine cu o reteta de succes, cum celelalte preiau ideea. La fel se intampla si pe undele radio. Aparitia posturilor private de radio a dus la diversificarea emisiunilor. Pentru a sparge monopolul au trebuit sa vina cu ceva nou: mai multa actiune, mai mult dinamism. Programele muzicale, concursurile, telefoanele in direct, DJ-ii tineri au atras publicul ascultator, astfel ca si canalele Radiodifuziunii Romane au trebuit sa se diferentieze, in functie de public.

Triunghiul Antena 1 - Pro TV - Romania 1

In acest moment, piata televiziunii este dominata de cei trei colosi: Antena 1, Pro TV si Romania 1. Cele trei canale tv au impreuna circa 45% din piata televiziunii. In urma televiziunilor fruntase distingem doua televiziuni care 〞tin trena" - Acasa, Prima TV si TVR 2. Ele au impreuna pana la 20% din piata. Urmeaza Realitatea TV si, la final, plutonul posturilor care fac ratinguri de 1,5%-2,5%. Ce se vizioneaza in Romania? In primul rand, sportul. Meciurile de fotbal mai exact. Romania 1 face audiente uriase atunci cand joaca nationala de fotbal, iar impartirea meciurilor Diviziei A de fotbal la 5 televiziuni dovedeste ca interesul pentru acest sport este extrem de ridicat. Divertismentul ar fi urmatorul pe lista. 〞Divertis", 〞Canalul de Stiri" si 〞Din Dragoste" la Antena 1, 〞Surprize, surprize" si 〞Iarta-ma" la Romania 1, 〞Teo" si 〞Vacanta Mare" la Pro TV.
×
Subiecte în articol: radio televiziune