x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Balea Lac - Jibbing si distractie pe cinste

Balea Lac - Jibbing si distractie pe cinste

11 Apr 2005   •   00:00

La Balea Lac, in muntii Fagaras, cei care practica snowboardul cunosc clipe de incantare datorita zapezii tocmai bune pentru a atinge viteze ametitoare.

  • de IONUT PADURARU
  • SCHI&SNOWBOARD

  • Click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
    CONCURS. Jibberii s-au intrecut in acrobatii la Balea Lac
    Muzica la maximum, distractie intre prieteni, dar mai ales adrenalina pe partie. Acestea au fost atributele taberei de snowboard Learn 2 Jib, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Balea Lac.

    Jibbingul este un sport extrem, destul de putin practicat la noi in tara. Spre deosebire de snowboardul clasic, pe partie apar tot felul de obstacole, precum tevi, trambuline din zapada etc. Pentru astfel de competitii nu exista campionate nationale pentru ca federatia de specialitate nu da o mare importanta concursurilor de freestyle. Totusi, jibberii romani participa la astfel de competitii in strainatate, in special in Austria si Ungaria, uneori chiar cu clasari pe podium.

    TABARA. Situata la peste 2.000 de metri altitudine, Balea Lac este statiunea montana in care se gaseste zapada cel mai mult timp pe parcursul unui an. Chiar si in luna august mai gasim cate o fasie de 50 de metri de zapada. Venim cu corturile, le instalam pe creasta si ne dam toata ziua pe snowboard, a spus Jaffar, organizatorul principal al taberei. Tocmai din cauza altitudinilor foarte mari la care se desfasoara aceste intreceri, un parc special este destul de greu de realizat. Organizatorii au reusit totusi sa aduca la Balea Lac un railbow (o bara curbata), un straightrail (o bara dreapta) si un funbox (un teg cu tevi pe margini).

    De asemenea, la fata locului s-a construit din zapada un kicker (trambulina pentru sarituri) si un snowbox (un delusor de zapada). S-ar mai fi dorit aducerea unui wallride, un element acrobatic in forma de acoperis, insa chiar si demontat, acesta nu a avut loc in telecabina.

    PARTICIPANTI. Tabara Learn 2 Jib a inceput joi si a avut ca scop familiarizarea celor prezenti cu trecerea peste astfel de obstacole. Profitand si de timpul frumos, impatimiti ai snowbordului din Sibiu, Cluj, Bucuresti, Brasov si Miercurea-Ciuc au stat pe partie cat a fost ziua de lunga, fara sa le pese de mici inconveniente cum ar fi, de exemplu, bronzatul cu urme de ochelari de protectie. Si cum cunostintele acumulate trebuiau verificate, sambata noaptea a avut loc, la lumina reflectoarelor, un concurs traditional, Saturday Night Fever, aflat deja la a cincea editie. Initial, juriul, format tot din participanti, ar fi trebuit sa desemneze un invingator. Bucuria de a concura a fost insa prea mare si, pana la urma, s-a renuntat la intocmirea unui clasament.

    NU E PERICULOS
    Iubitorii de snowboard considera ca acest sport nu numai ca este mai usor decat schiul, dar practicantii sunt expusi unor accidentari mai putin grave. Un om obisnuit, daca are putina vointa, poate sa invete sa mearga onorabil in patru zile, iar ca sa treaca peste obstacole ar invata cam in 10 zile, spune Jaffar. De asemenea, el crede ca sportivii risca destul de putin sa se loveasca foarte tare. Deoarece picioarele sunt imobilizate in placa, riscurile de accidentari sunt mici. Nu poti sa cazi decat inainte sau inapoi. La schi, cele mai grave accidentari sunt provocate de incrucisarea schiurilor, a adaugat Jaffar.
    ×
    Subiecte în articol: balea lac