x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Banii si viata

Banii si viata

02 Ian 2005   •   00:00

TRADITII POPULARE
Banul este prezent in toate obiceiurile importante din viata unui om: nastere, botez, nunta, moarte. De cele mai multe ori ii este asociat simbolul belsugului, al echilibrului, al fericirii.
GABRIEL PREDA

Banii primiti la nunta sunt un sprijin important pentru tinerii insuratei
In majoritatea obiceiurilor populare banul ocupa unul dintre cele mai importante locuri.

BOTEZUL SI MOTUL. La putin timp dupa nasterea copilului urmeaza scaldatul. In scaldatoare, nasa punea un inel de aur sau bani, flori, grau, porumb, zahar, pene, scai si alte obiecte devenite simbolice prin caracteristicile lor, pentru a-i influenta soarta copilului, astfel ca acesta sa fie frumos, dulce, bogat, cu noroc, sa fie iubit etc. Dupa ce scotea copilul din scaldatoare, nasa il ungea cu untdelemn si miere la toate incheieturile, in gura, in urechi, pentru ca sa nu transpire si sa nu miroase urat. Nasa il imbraca in haine noi si, impreuna cu celelalte femei, ii puneau bani in san pentru ca sa fie bogat in viata. Apa din scaldatoare se arunca la radacina unui copac, pentru ca nou-nascutul sa creasca asemeni pomului.

Cand copilul implinea un an, nasa ii taia motul. Asistata de rudele apropiate, nasa punea pe o tava diferite obiecte: bani, o carte, un creion, scule, o oglinda, copilul fiind indemnat sa aleaga unul dintre ele. In functie de obiectul ales, se presupunea ce meserie va avea sau cum va fi norocul lui in viata. Daca cel mic alegea bani, se spunea ca va avea noroc de ei si ca va avea o viata imbelsugata.

NUNTA. Se spune ca in ziua nuntii mirii trebuie sa aiba cat mai multi bani in buzunar. De multe ori bancnotele sunt prinse in piept. Acesta este considerat semn de belsug pentru cei care si-au unit vietile. In plus, la finele petrecerii, mirii primesc in dar de la invitati atat obiecte, dar mai ales bani. Sumele sunt primite de tinerii insuratei pentru a nu porni in viata de la zero.

DE PASTI. In diminetile de Pasti, in unele parti ale tarii, se obisnuieste ca oamenii sa se clateasca pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse in prealabil un ou rosu si bani. Se zice ca, daca iti clatesti fata cu aceasta apa, vei avea tot anul o culoare rosie in obraji, semn de sanatate, iar banii nu te vor ocoli.

DE CRACIUN. Banul imbraca in unele cazuri forma unei recompense. In perioada Sarbatorilor de iarna, colindatorii sunt rasplatiti pentru urarea adusa cu mere, nuci, coloaci, cozonaci, dar si cu bani, urandu-li-se sa se inmulteasca.

Se zice ca in noaptea de Anul Nou, daca ai bani in buzunar, vei avea tot anul belsug si sanatate.

INMORMANTAREA. Atunci cand o persoana o apuca pe ultimul drum, o femeie vadana, mai sarmana, asterne pe jos o panza alba sau un prosop care simbolizeaza puntile peste care va trece sufletul mortului. Acestei panze i se spune pod. Rudele, la inmormantare, dau poduri sau punti, adica niste panze curate sau stergare. Acestea se pun pe locul pe unde trece mortul si apoi se dau la femei sau oameni saraci, dintre aceia care au ajutat la inmormantare sau cei indicati de rude. Pe aceasta panza se mai pun si monezi, pentru a avea sufletul cu ce sa-si plateasca vamile la trecerea dintre lumi. Acestor monezi li se spune ort si de aici expresia a dat ortul popii. In biserica se face prohodul, dupa care membrii familiei saruta mortul, apoi intregul cortegiu se indreapta spre cimitir, unde groparii coboara sicriul in groapa. Rudele apropiate arunca bani peste sicriu pentru ca sa fie platit pamantul in care sta.

MAXIME CELEBRE
  • Ca sa obtii un imprumut, trebuie mai intai sa dovedesti ca nu ai nevoie de el.
  • Banii nu aduc fericirea, dar o intretin.
  • Cine detine aurul stabileste regulile.
  • Banii nu au miros.
    Vespasian
  • Nu-i nici o rusine sa fii sarac, dar este teribil de neplacut.
    Sydney Smith
  • Creditorii au memorie mai buna decat debitorii.
    Benjamin Franklin
  • Cu cat e mai bogat, cu-atat e mai zgarcit; si cu cat e mai zgarcit, cu-atat devine mai bogat.
    Lu Xun
  • Fiecare nebun stie sa castige bani, dar nu si sa-i pastreze.
  • Banii nu aduc invatatura, dar invatatura aduce banii.
  • Banu-i biciul dracului.
  • Banul ascuns in pamant nici nu creste si nici nu rodeste.
  • Banul deschide usile fara chef.
  • Banul la ban trage.
  • Banul muncit nu se prapadeste.
  • Bogat e acela ce nu e dator.
  • E usor sa fii bogat, dar greu sa fii fericit.
  • Banii sunt ca femeile: pentru a-i pastra trebuie sa ai grija de ei, altfel ii vor face fericiti pe altii.
    Edouard Bourdet, Les temps difficiles
  • Banii nu satisfac deloc aviditatea, asa cum apa sarata nu va potoli niciodata setea.
    Ksemendra
  • Cand eram tanar, credeam ca in viata cel mai important lucru e sa ai bani. Acum, ca sunt batran, stiu asta.
    Oscar Wild
  • O POVESTE CU TALC

    Un om batran si foarte bogat il vizita intr-o zi pe rabin ca sa-i ceara un leac pentru nefericire si singuratate. Rabinul l-a luat de mana si l-a dus la fereastra. Ce vezi?, l-a intrebat el. Vad barbati, femei si copii umbland pe strada. Rabinul il lua iarasi de mana si-l conduse in fata oglinzii. Acum ce vezi?, zise el. Vad mutra mea acra, raspunse batranul. Intelegi?, cauta sa-i explice rabinul, si fereastra, si oglinda sunt facute din sticla. Oglinda are insa un strat foarte subtire de argint pe ea si, de indata ce apare argintul, nu-i mai poti vedea pe ceilalti, ci te vezi doar pe tine insuti.

    DIN FOLCLORUL ROMANESC

    Importanta banului in viata omului a dat nastere la diverse proverbe si zicatori care au circulat din generatie in generatie. Printre cele mai sugestive se numara: Banul e ca o mica roata/ Ce-nvarteste lumea toata, Banul si pe nerod il face iubit, Banul te baga al fund, banul te scoate, E plin de bani ca broasca de pene, Banul te invata a grai si hainele a merge, Banul este ochiul dracului, Frate, frate, dar branza e pe bani.

    PUTEREA BANILOR

    Banii insotesc omul de-a lungul intregii vieti, iar prezenta sau lipsa lor marcheaza existenta fiecaruia. Vorbele din popor subliniaza cel mai bine puterea si influenta banilor: Strange bani albi pentru zile negre, Banii invie mortii, Banul isi castiga prieteni, Banii din mana ii scapa/ Ca ciurul cum scapa apa, Banii strangatorului, / Pe mana risipitorului; / C-asa zice o pasarica: / Ă«Cine strange nu manancaĂ».
    ×
    Subiecte în articol: viata bani banii banul bogat