x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Bine ales, terenul este o afacere buna

Bine ales, terenul este o afacere buna

24 Mar 2005   •   00:00

Terenurile sunt cele mai cautate investitii imobiliare. In Bucuresti - piata cea mai scumpa - un metru patrat se poate cumpara cu preturi cuprinse intre 3 euro si 1.500 de euro. Depinde de locatie si de ceea ce se poate construi pe ea.

  • IMOBILIARE



  • de DANIELA IVAN

  • PRETURI. Cele mai scumpe terenuri sunt cele pe care se construiesc case de lux, in inima Capitalei. Cele mai ieftine sunt cele cu destinatie industriala
    Cumpararea unei suprafete de pamant nu se face la intamplare, trebuie in primul rand identificata utilitatea acesteia si regimul de inaltime a cladirilor care se pot amplasa acolo. Anumite caracteristici are un teren care poate fi utilizat pentru ridicarea de case, alte caracteristici, cel folosit pentru birouri sau galerii comerciale, altele pentru hale industriale. Si preturile sunt diferite.

    O radiografie a pietei de terenuri a fost facuta de firma de consultanta imobiliara Eurisko. In acest raport se precizeaza ca segmentul terenurilor ramane unul dintre cele mai atractive ale pietei imobiliare, investitia intr-un astfel de activ avand un randament foarte bun si rapid. Cu conditia sa stiti ce cumparati.

    BIROURI. La mare cautare sunt terenurile care permit dezvoltari de imobile cu destinatii de birouri. Insa acestea trebuie sa indeplineasca doua mari conditii, sa aiba o buna vizibilitate si sa fie aproape de mijloacele de transport in comun, precum si sa permita regimuri de inaltime care sa faciliteze constructii de dimensiuni mari. Locatia este punctul forte care trebuie luat in considerare si de aceea cele mai solicitate terenuri sunt cele situate pe marile bulevarde cu acces rapid la metrou, respectiv Pta Unirii, Pta Romana, Pta Victoriei si Bdul Dacia. Oferte de terenuri pentru constructii de birouri sunt prezente atat in zona centrala si nordica, cat si in zonele vestice ale Bucurestiului. Preturile variaza in functie de zona (vezi tabel).

    REZIDENTIAL. Piata terenurilor cu destinatie rezidentiala a fost in continua crestere instabila pe parcursul ultimilor ani si din cauza cresterii nejustificate a nivelului preturilor, se arata in studiul companiei Eurisko. Oferte pentru astfel de locatii exista in zona de nord si in zone din afara Capitalei. Cele mai ridicate preturi se inregistreaza in perimetrul Aviatorilor - Primaverii - Dorobanti, unde exista cele mai putine suprafete si de aceea nivelul preturilor este foarte ridicat. Alte zone cautate sunt: Nicolae Caramfil - Soseaua Nordului, Pipera-Tunari, Corbeanca, Balotesti. Nivelul preturilor variaza in limite foarte largi, in functie de zona si utilitati (vezi tabel).

    COMERCIAL. Terenurile cu destinatie comerciala sunt reprezentate de loturile de teren amplasate in zonele traficate si care beneficiaza de vizibilitate, asigurandu-se astfel vadul necesar unei afaceri profitabile. Oferta de terenuri care faciliteaza diferite tipuri de dezvoltari comerciale este prezenta in toate zonele Bucurestiului, iar suprafetele implicate sunt variabile, cuprinse intre 3.000 si 80.000 mp. In Bucuresti, in anul 2004, cererea de terenuri pentru retail a tintit patru mari tipuri de dezvoltari, si anume: showroom, supermarket, benzinarii si dezvoltari, mixte de rezidential cu retail, se spune in studiul Eurisko. Preturile terenurilor cu destinatie comerciala variaza in functie de zona, utilitati si suprafata implicata, pornind de la un nivel de 50 euro/mp si atingand 250 euro/mp.

    Terenurile cu destinatie industriala se caracterizeaza prin pozitionarea specifica, avand iesiri la autostrazi si drumuri nationale, dar si accesibilitatea masinilor de mare tonaj, necesara activitatilor de distributie si productie, se mai spune in studiul citat. Nivelul preturilor terenurilor cu destinatie industriala variaza in functie de locatie, pozitionarea planului, acces, vecinatati si utilitati (vezi tabel).

    ×