x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Campanie impotriva discriminarii rromilor

Campanie impotriva discriminarii rromilor

15 Sep 2004   •   00:00

UNICEF Romania a lansat campania Sa nu excludem nici un copil, prin care se doreste incetarea oricaror forme de discriminare care ii afecteaza pe copii.

Proiectul se desfasoara in colaborare cu Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului din Romania (FONPC) si Centrul Rromilor pentru Politici Publice Aven Amentza. Actiunile acestei campanii au inceput in septembrie 2003 si vor continua pana in iunie 2005.

CONSTIENTIZARE. Scopul acestui proiect este constientizarea opiniei publice cu privire la greutatile intampinate de copiii rromi in societate si cu precadere in institutiile de invatamant. Campania urmareste si instruirea celorlalti copii cu privire la istoria minoritatii rrome si de aceea in manualele scolare de istorie si geografie se vor gasi mai multe informatii referitoare la rromi. Pentru aceasta FONPC si UNICEF incurajeaza monitorizarea calitatii educatiei oferite copiilor rromi in scolile cu un numar mare de elevi care provin din aceasta etnie. Totodata, copiii vor beneficia si de un program de consultanta care sa ii ajute sa mearga constant la scoala.

TRAUMA. Delia Grigore, reprezentanta Centrului Rromilor pentru Politici Publice Aven Amentza, a numit doua dintre cauzele pentru care scoala este un element traumatizant pentru copilul rrom: odata ajuns in aceasta institutie, el trebuie sa renunte la valorile specifice etniei si pe de alta parte, daca este acceptat, el va fi intotdeauna tiganul care trebuie pus in ultima banca pentru a nu deranja clasa. Pentru ca acest tip de mentalitate sa fie eliminat, unul dintre punctele principale ale campaniei va fi cresterea accesului copiilor rromi la forme alternative de educatie, precum invatamantul la distanta, educatia cu frecventa redusa, alfabetizarea la domiciliu si educatia remediala. Rromii care provin din familii sarace vor beneficia de stimulente, pentru a evita ca acestia sa fie obligati sa lucreze intr-un mod care va interfera cu timpul necesar frecventarii scolii. (Cristina Catana)

×