SCOALA
Mari companii occidentale ofera mii de dolari tinerilor cercetatori pentru rezolvarea unor probleme de biologie sau chimie.
In Occident, cercetarea stiintifica ocupa cu adevarat un loc important in educatie. Lipsa banilor publici este inlocuita de resursele private, iar companiile investesc sume considerabile. Intre oamenii de afaceri si tinerii cercetatori exista o legatura stransa. Primii aduc banii, iar cei din urma ii folosesc pentru a-si valorifica ideile.
CATALIN PRUTEANU
"Innocentive" este o comunitate virtuala care reuneste savanti de elita din intreaga lume, ajutand companiile sa recompenseze baneste inovatiile stiintifice de pretutindeni. "Innocentive" este de fapt un
proiect prin care companiile pot colabora cu cercetatorii. Proiectele se realizeaza prin pagina de Internet a "Innocentive", www.innocentive.com. Firmele care au bugete pentru cercetarea stiintifica incheie un contract cu initiatorii proiectului si apoi afiseaza pe site anunturi prin care dau de stire cercetatorilor ca sunt in cautarea unor solutii la diferite probleme de biologie sau chimie. Fiecare provocare contine o descriere amanuntita a problemei in cauza, un termen limita pana la care trebuie trimisa rezolvarea, conditiile care trebuie intrunite pentru a putea participa si mai ales premiul in bani care va fi acordat persoanei care va gasi raspunsul corect. O suma considerabila, de altfel.
Probleme de biologie si chimie
Firmele implicate in proiectul "Innocentive" cauta solutii in domenii ca biologia sau chimia. De exemplu pentru polimerizarea lactozei, stabilizatori pentru enzime, absorbanti pentru etanol sau materiale pentru absorbtia apei. Orice om de stiinta sau cercetator de pe glob se poate inscrie, doar completand online cateva formulare care cuprind un acord privind termenul limita, confidentialitatea si transferul dreptului de proprietate asupra solutiei gasite in cazul castigarii concursului. Pe site sunt inregistrati savanti din peste 100 de tari, iar orice nelamurire din partea cercetatorilor primeste un raspuns.
Provocare fara granite
Anunturile de pe pagina de Internet a Innocentive sunt adevarate provocari pentru cercetatori. In 2001 au fost patru castigatori, in 2003 numarul acestora a crescut la 13, iar anul trecut cifra a fost si mai mare, respectiv 22 de cercetatori care au fost rasplatiti cu sume importante de catre firmele participante. Pentru ca se desfasoara pe Internet, proiectul nu are granite. Cei mai multi savanti sunt din Statele Unite ale Americii, din Germania si Marea Britanie, dar nici India, China, Canada, Rusia, Spania sau Polonia nu lipsesc din lista tarilor ai caror oameni de stiinta au castigat pariul cu problemele de chimie sau biologie si implicit banii pusi in joc.
IDEI
Cei care beneficiaza de solutiile oamenilor de stiinta sunt companii ce scot pe piata produse chimice sau farmaceutice si cheltuiesc pe cercetare mai mult de 18 milioane de dolari in fiecare an. Oamenii care au curajul sa accepte provocarea lansata de firmele respective pot castiga, pentru fiecare solutie data, intre 5.000 si 100.000 de dolari. Parteneri in acest proiect sunt nume mari ca Boeing, Laboratoarele Nationale de Chimie din India, dar si investitori din China, Japonia sau Coreea de Nord.