x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ce stim despre ce nu stim

Ce stim despre ce nu stim

19 Mar 2004   •   00:00

Cand au plecat sa impuste comunisti si intelectuali de stanga in Spania, e posibil ca legionarii Mota si Marin sa fi calatorit in acelasi vagon de tren cu tatal lui Petre Roman, plecat si el spre Madrid sa coseasca preoti si regalisti.

Pe vremea aceea, Istoria isi dadea nu doar poalele peste cap, ci se mai si lovea singura cu stangul in dreptul si invers, iar ranile provocate de betiile ideologice nu s-au vindecat definitiv nici acum, cand traim intr-o mahmureala continua.

Prinsi sub un bombardament la o carciuma andaluza, puscasul Marin si colegul sau Mota fost-au adusi in tara in doua sicrie pompoase si, in Gara de Nord, Garda si Capitanul au pus la cale un maret spectacol sportivo-religios, cu zeci de preoti, sute de coroane de flori si mii de flacai si fete despletite, de parca pe catafalc ar fi zacut doi mielusei nevinovati, nu doi teroristi mioritici.

Aflat pe o baricada mai norocoasa, celalalt terorist, Walter Roman, a supravietuit razboiului civil, scapand de un ceremonial previzibil prin anii ă€˜50, cand moastele sfinte i-ar fi fost repatriate intr-un spectacol la fel de gretos, cu marsuri pionieresti, cu salve de tun si cu discursuri sforaitoare despre jertfa si solidaritate umana.

Dupa mai bine de cincizeci de ani, nu doar spaniolii s-au inteleptit, ci si romanii, caci, in vreme ce republicanii si franchistii au facut pace intr-o tara care-i toata aidoma unei statiuni balmeoclimaterice si noi, la randul nostru, nu mai exportam teroristi, ci blande culegatoare de capsuni si vajnici maturatori de strada.

Din pacate, profetiile insurgentului de geniu Malraux s-au adeverit cu asupra de masura: secolul XXI debuteaza sub semnul religiozitatii, numai ca, in locul miresmei de tamaie si liliac si al imnurilor de slava dumnezeiasca, fanatismul fundamentalist ne serveste teroare si sange.

Daca islamismului isterizat i te opui cu rachete cu raza medie de actiune, e clar ca politicienii de azi nu par cei mai potriviti doctori intru vindecarea acestei maladii, fiindca nu cu bisturiul se trateaza o boala psihica.

Poate ca, daca in locul lui Bush, al lui Putin si al altor croitorasi viteji ce prind sapte muste teroriste dintr-o lovitura, la carma unor state s-ar fi aflat psihologi, sociologi sau chiar chirurgi profesionisti capabili sa extirpe un organ bolnav, in asa fel incat sa nu moara pacientul pe masa de operatie, altfel ar fi aratat astazi jurnalele de actualitati.

Ca sa intelegi cat de diferita e lumea e de ajuns sa descinzi intr-un targ duminical prin satele pierdute ale Olteniei si sa descoperi diferentieri istorice pornind chiar de la banala sfara a bucatariei, caci tribul celor din Galicea Mare, spre exemplu, are cultul berbecului si al oii la protap, iar la nici 30 km, in comuna Cetate, porcul se taie si-n sfintele Pasti. Oameni care nu inteleg nici fosgaiala satului in care s-au nascut n-au cum sa inteleaga nebulosul univers islamic.

De cand am aflat ca cinci milioane de sirieni catolici au emigrat in Mexic, nu doar din motive economice, dar si religioase, caut sa-mi inchipui cum ar arata o Romanie vaduvita de un sfert din cetatenii cu drept de vot si ma cam cutremur.

Deja doua milioane de romani si-au luat traista-n bat si-i invidiaza la ora asta pe cei ce au avut norocul sa fie raniti in trenul de Madrid, fiindca premierul Aznar s-a milostivit de ei si le-a dat dreptul legal la munca.

Cand un roman, chiar si cu pretul unui picior amputat, viseaza in anul 2004 sa devina cetatean spaniol, atunci dati-mi voie sa spun ca Ion Iliescu ar fi meritat nu Ordinul Elefantului, ci pe cel al Magarului Traind in Cultul Saraciei.

×