Dupa ce saptamana trecuta, directorul companiei Qualcomm Inc. a purtat o discutie, pe un telefon mobil, intr-o cursa American Airlines, s-a crezut ca s-a dat liber la celular in avion. Discutiile persista, mai ales dupa ce mii de pasageri au cerut ca macar in aeronave "sa taca" telefoanele.
ALEXANDRU RADESCU
Momentul in care directorul executiv al companiei de comunicatii Qualcomm Inc. a inceput un dialog pe telefonul mobil, in timpul unui zbor aviatic, a fost "imortalizat" de o armata de fotoreporteri, iar imaginile cu pricina au facut inconjurul lumii. Evenimentul se petrecea saptamana trecuta, in timpul unui zbor cu American Airlines. Multa lume a spus atunci: "Gata, vom vorbi linistiti la celular si din avion. Aviatia incepe sa "cedeze" la asaltul aparaturii high-tech pe baza de unde radio". In plus, acest lucru venea dupa ce anumite linii aeriene ofera Internet wireless pentru posesorii de laptop. Cu toate acestea, interdictiile asupra utilizarii anumitor aparaturi electronice in timpul zborurilor continua.
RAPOARTE SI TESTE. Faptul ca s-a vorbit la celular de pe o aeronava American Airlines nu inseamna automat ca "s-a dat liber" la aceasta practica. De altfel, tehnologia Qualcomm ar putea fi introdusa "in masa" abia peste 2 ani. Testarile continua, Airbus si Boeing sunt implicate in proiecte asemanatoare, dupa cum s-a aratat intr-un articol BBC on-line.
Pe scurt, convorbirile telefonice in timpul zborului sunt interzise de teama ca radiatiile emise de celulare pot interfera cu sistemul de comunicare al pilotilor. Autoritatea Civila de Aviatie Britanica persista in aceste interdictii, bazandu-se pe un raport realizat anul trecut, amintind si faptul ca in clipa in care doua aparate sunt aproape unul de celalalt, impulsurile electronice interfereaza. In mintea specialistilor britanici persista un incident de anul trecut, cand pilotii dintr-un avion aflat deasupra Aeroportului Luton au interceptat plansetele unui bebelus in clipa in care incercau sa stabileasca un contact cu turnul de control. Ce se intamplase: in apropierea aeroportului era o casa dotata cu un dispozitiv electronic care monitoriza si transmitea mai departe "activitatea" unui nevinovat bebelus.
Interdictiile persista si in alte cazuri: MP3 player, palm top, jocuri video "de buzunar", dar este vorba doar de nefolosirea lor in momentele decolarii si aterizarii.
Citește pe Antena3.ro