x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cine-i fratele cel mare?

Cine-i fratele cel mare?

20 Mar 2004   •   00:00

Ah, ce bine ma simt! I-am vazut la televizor pe unii care faceau dus dezbracati. Asa satisfactie intelectuala n-am mai avut din armata, cand ne ducea o data pe saptamana sa facem baie. Bravo Brother! Esti cel mai tare, tine-o tot asa!

In paharutul cu apa al massmedia romanesti s-a mai iscat o furtunica. Parerile sunt, evident, contradictorii. Unii zic ca-i bine, altii ca nu. Unii zic ca daca se merge pe aceasta linie exhibitionista, in curand televiziunile din Romania vor fi nevoite sa transmita stirile direct din toalete, iar politicienii vor trebui sa se alerge unii pe altii prin emisiunile electorale, cu pantalonii pe vine, ca sa mai atraga ceva audienta, caci altfel nimeni nu se va mai uita la ei. De cealalta parte sunt altii care apara cuceririle democratiei in privinta libertatilor de expresie si spun ca asa e bine, ca nu avem de ce sa fim mai pudici decat trebuie, ca de fapt asa suntem noi oamenii in general, curiosi, perversi si complexati si ca ne place sa ne spionam pe gaura cheii ca sa vedem ce facem sub dus, cum ne sapunim, cum facem spume sau cum ne relaxam in locul cel mai intim. De fapt, este o metoda simpla, eficienta si ieftina de a face comert cu imagini. Nimic mai mult. Si mai este ceva: genul acesta de realiztyshow, cu imagini "furate" dintr-o realitate fortata, cu reguli impuse, a avut mare succes mai ales in tarile in care notiunea de spatiu privat, de intimitate este mult mai puternica decat la noi. Curiozitatea la romani nu este la fel cu cea de la nemti. Noi stim tot despre vecinii de bloc, de scara, de strada. Si daca nu stim, inventam. Nu ne scapa nimic, nici cat castiga cutare, nici ce amante are cutare, nici ce mananca cutare. Iar "cutare" suntem toti. De ce sa ma uit la televizor sa vad ce fac niste fraieri in baie, cand, mult mai simplu, pot sa lipesc urechea de perete si sa ascult ce fac vecinii de alaturi, in dormitor. Daca asa-i facut blocul meu, ce sa fac? Eu nu vreau, dar aud tot. Ma rog, subiect periferic! Din pacate, mult mai gustat si mediatizat decat ultimele succese ale luptei anticoruptie.

Saptamana asta, doua vedete PSD-iste au inceput dansul pe parchetul national anticoruptie. Cum il vor termina, nu vreau eu sa anticipez, desi intuiesc. Asadar, dupa plevusca, intra pe ring pestii mai grasi. Asta vrea si baroana Nicholson: pesti mari, rechini, balene, crocodili. Marian Vanghelie a si declarat la conferinta de presa ca el nu are nimic de ascuns, ca el nu-i decat un simplu primar care a respectat deciziile consiliului local si ca n-a pus gura pe usturoi. Mai mult, a afirmat cu toata raspunderea ca averea lui de 3 milioane de dolari este facuta cu mijloace legale.

3 milioane? De dolari? Asta n-am stiut-o, dar marturisesc ca m-a lasat pe spate. Poate n-am auzit eu bine. Daca-i asa, n-am decat sa-l felicit pe dl Vanghelie pentru ca n-a stat degeaba si ca, iata, faptul ca a terminat liceul in timpul mandatului de primar i-a folosit. De asta si propun ca respectivul liceu sa-si mute sediul in magazinul Bucuresti si sa-si schimbe numele dupa modelul colegiilor "Sf. Sava" si "Sf. Lazar", in Liceul Economat "Sfanta Vanghelie dupa Marian" cu specialitatea deturnare de fonduri, licitatii trucate, revelioane chinuite. Colegul "Sf. Iacobov", pardon, Colegiul "Sf. Iacobov" va functiona in incinta fostei rafinarii Rafo Onesti, care acum a ajuns "Prafo Onesti".

Acum pot sa va spun ideea la care am vrut sa ajung: sa se combine lupta anticoruptie cu Big Brother. Noua emisiune ar urma sa se numeasca Big Mahar si sa fie transmisa de PNA TV. Rezultatul ar fi remarcabil, cu siguranta. Concurentii, adica coruptii, ar fi in sfarsit inchisi intr-un loc sigur, ar afla toata lumea ce fac si ce vorbesc, cum si-o trag unii altora, si impreuna statului, ce sa mai..., am intra in baia coruptiei. Numai asa vom putea sa vedem si noi in sfarsit adevarul gol golut. Din pacate, un singur lucru n-o sa-l aflam niciodata: cine-i fratele cel mare? De ce? Pentru ca asta-i regula jocului.

×