x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cinstirea sfintilor

Cinstirea sfintilor

13 Mai 2005   •   00:00

In calendar intalnim apostoli, parinti cu viata imbunatatita, sfinti martiri, mucenici, dar in nici una din categoriile de mai inainte nu-i putem incadra pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, considerati intocmai ca si Apostolii. In Romania, foarte multe biserici au hramul Sfintilor Imparati sarbatoriti la 21 mai, in semn de omagiu pentru contributia lor la dezvoltarea Bisericii. Foarte multi romani le poarta numele.

  • de COSTIN ANGHEL
  • SARBATOARE CRESTINA
  • Foarte multi credinciosi vin sa se reculeaga la Biserica de la Bariera Vergului, ce poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In sufletul credinciosilor se naste linistea cand intra in Casa Domnului
    In tara noastra, foarte multe biserici poarta hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, cea mai cunoscuta fiind chiar catedrala patriarhala. Acest edificiu este ctitoria lui Constantin Serban Voievod. Domnitorul Tarii Romanesti a ridicat resedinta si catedrala patriarhala in perioada cuprinsa intre anii 1656-1658. Domnitorul a vrut sa aduca astfel si el un umil omagiu celor doi imparati ce au schimbat fata crestinismului. In urma cu patru ani, Biserica Ciprului a oferit in dar Preafericitului Parinte Patriarh, pentru Catedrala Patriarhala, particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena. In Cipru, moastele Sfintilor Imparati se pastreaza la Manastirea Kikou.

    Seful Biroului de presa al Patriarhiei Romane este unul din oamenii care poarta numele Sfantului Imparat cel intocmai ca Apostolii. Parintele Constantin Stoica ne-a vorbit despre insemnatatea purtarii acestui nume.

    Vreau sa fac o mica confesiune. Intotdeauna vorbesc cu foarte multa sfiala de Sfintii Imparati Constantin si Elena, pentru ca port numele Sfantului Imparat Constantin, iar in familia mea, Elena si Constantin sunt nume frecvent intalnite, de aceea noi avem intotdeauna o evlavie deosebita pentru Sfintii Imparati. Totdeauna am fost coplesit de puterea lui Dumnezeu manifestata in slabiciunea omului. Au fost momente in viata Imparatului Constantin cel Mare in care el era foarte slab din punct de vedere uman, dar tocmai in acele momente s-a manifestat din plin puterea lui Dumnezeu. Acelasi lucru mi s-a intamplat si mie. Exact in momentele in care te simti devastat din punct de vedere sufleteste, in care simti ca nimeni nu mai este langa tine, atunci se manifesta puterea si harul lui Dumnezeu mai puternic lucrator. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa trec peste toate momentele grele din viata mea.

    Credinciosii se roaga la sfinti, la Sfintii Imparati Constantin si Elena, pentru ca ei sunt mijlocitorii intre noi si Bunul Dumnezeu. Ei mijlocesc rugaciunile noastre catre Dumnezeu si, la randul lor, ei se roaga pentru noi. Sfintii fac parte din ceea ce noi numim Biserica Triumfatoare, Biserica Sfintilor din Ceruri care se afla in comuniune de rugaciune si comunicare, tot prin rugaciune, cu Biserica luptatoare de pe pamant pe care o formam noi, oamenii, credinciosii care suntem parte din Biserica Mantuitorului Iisus Hristos. Pentru ca anul acesta ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena cade sambata, eu ii sfatuiesc pe credinciosi sa mearga la biserica si sa participe la Sfanta Liturghie. Aceasta este forma suprema de cinstire a acestor doi Sfinti, afirma parintele Constantin Stoica.

    Pentru ca anul acesta ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena cade sambata, eu ii sfatuiesc pe credinciosi sa mearga la Biserica, sa participe la Sfanta Liturghie
    Parintele Constantin Stoica

    ×