x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Completati cat mai multe optiuni

Completati cat mai multe optiuni

01 Iul 2004   •   00:00

SCOALA

Elevii care si-au completat fisele de optiuni pentru a participa la repartizarea computerizata pot, pana la 3 iulie, sa verifice informatiile pe care le-au trecut pe foaie si cele listate de computer.
EUGENIA MIHALCEA

Pana la 3 iulie, elevii sunt chemati, impreuna cu parintii, la scoala pe care au absolvit-o, pentru a verifica corectitudinea datelor introduse in sistemul informatic care va realiza repartizarea computerizata - pe baza fiselor completate si depuse pana acum. De asemenea, in paralel, continua operatiunea de completare a fiselor.

Pentru a-i ajuta pe dirigintii, absolventii si parintii absolventilor claselor a VIII-a, Ministerul Educatiei da cateva sfaturi.

ORDINEA CONTEAZA. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor, tinand insa cont de mediile de admitere din anii precedenti. Completarea unui numar prea mare de optiuni pe fisa de admitere nu poate dauna in nici un fel candidatului, chiar daca pe primele pozitii sunt plasate optiuni "optimiste", adica unde mediile de admitere din ultimii ani au fost constant mai mari sau egale cu media sa.

MULTE OPTIUNI. Nu exista nici un "numar magic" de optiuni care trebuie completat pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate, de la cea mai dorita la cea mai putin dorita.

ORIENTAREA PE SITE. Pentru completarea realista a fisei de optiuni, la adresa http://admitere.edu.ro functioneaza aplicatia de tip tutorial "Orientare Admitere 2004" care ajuta candidatii sa-si ordoneze optiunile in functie de preferinte, respectiv profil, specializare, unitate scolara si de mediile ultimilor admisi la respectivele specializari in anul 2003.

DIFERENTE. Mediile de anul acesta sunt putin mai mari decat in anii precedenti, ceea ce reprezinta un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa!

GRESELI OBISNUITE. Validarea fiselor este o operatiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii. Eventualele erori aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelului cadidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri.

TIMP DE CORECTARE. Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, sistemul este prevazut cu optiunea de tiparire a fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita "fisa martor", se transmite la scoala de provenienta impreuna cu originalul. In cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data-limita de 3 iulie, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenta fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate.

CENTRALIZAREA. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, adica perioada 3-9 iulie, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

REPARTIZAREA. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa media de admitere si apoi trece la analizarea optiunilor exprimate, repartizandu-i pe rand. Daca la un moment dat gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu, pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el, elevul respectiv ramane nerepartizat.

EXEMPLU

Pentru a intelege mai usor algoritmul pe care trebuie sa-l aiba in vedere cei care completeaza sau verifica listele de optiuni, puteti urmari exemplul de mai jos. Presupunand ca elevul A are media de admitere 8,93 si optiunea X pe locul 2 in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8,91 si optiunea X pe locul 1 in fisa de optiuni, candidatul A are prioritate la repartizare pentru optiunea X, avand media mai mare decat B. Informatii complete despre examenul de admitere pot fi gasite vizitand paginile web: http://admitere.edu.ro si http://forum.edu.ro.

PROVINCIA

Peste 2.800 de elevi din afara Capitalei s-au inscris, pana marti dimineata, la admiterea intr-o unitate de invatamant bucuresteana, unii venind de la sute de kilometri distanta, din Iasi, Timisoara, Botosani sau Caras-Severin. Cei mai multi elevi dornici sa invete in Capitala provin din judetul Ilfov - 1.552, urmat de Giurgiu - 584, Teleorman - 149, Calarasi - 191, Dambovita - 107, restul provenind din Buzau - 25, Arges - 11, Galati - 8, Bacau - 7, Iasi - 5, Constanta - 4, Botosani si Caras-Severin - cate 3, Harghita, Timis si Alba - cate 2 si Mehedinti - 1.
×
Subiecte în articol: optiuni admitere fisa