x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cota 2000 - Zapada mieilor, buna pentru schi pe Valea Dorului

Cota 2000 - Zapada mieilor, buna pentru schi pe Valea Dorului

24 Apr 2005   •   00:00

Cu cateva zile inainte de Pasti, zapada mieilor a ingrosat stratul de omat de la Sinaia. Este aproape un metru de omat tare, numai bun pentru schi. Pe Valea Dorului se schiaza foarte bine, iar pe Valea lui Carp, doar de la 2.000 la 1.500 de metri.

  • de CRISTIAN PETRU
  • SCHI&SNOWBOARD

  • Click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
    IARNA PRELUNGITA. Ieri in jurul pranzului, la Cota 2000 a rasarit soarele, slipul luand locul costumului de schi
    Copaci infloriti sau cu florile deja trecute. Iarba verde si oameni in tricouri. Asta se putea vedea zilele trecute in Bucuresti si in multe orase din tara. La munte, sus la Sinaia insa, zapada a ramas stapana. A nins in urma cu cateva zile, asa ca stratul de omat are acum aproape un metru.

    Cu schiurile sau cu placa din dotare, vreo 10 turisti stateau ieri-dimineata linistiti in asteptarea telecabinei, in Sinaia. Incet, telecabina incepe sa urce si, cu cat te ridici deasupra orasului, pe munte, verdele crud al ierbii incepe sa se amestece cu albul zapezii. La inceput putin, apoi din ce in ce mai mult, pana cand zapada acopera totul. Brazii incarcati de omat te fac sa uiti ca duminica sunt Pastile si ai impresia ca vine de fapt Craciunul. Sus, la Cota 2000, a nins noaptea de joi spre vineri, iar stratul de omat este acum de aproape un metru. Zapada este tare, iar impatimitii sporturilor de iarna nu au ratat ocazia de a mai petrece o zi pe partie.

    CONDITII BUNE. Sunt -2 grade Celsius. Se schiaza pe Valea lui Carp, dar numai de la Cota 2000 pana la 1.500 de metri. Mai jos, sunt petice de iarba si trebuie sa iti cari schiurile in spate. Pe Valea Dorului insa se schiaza in conditii foarte bune. Si nici cei care vin cu placa de snowboard nu au de ce sa se planga. Din pacate, turisti sunt putini. Sambata au fost doar vreo 50. Sunt si sarbatorile acum. Si poate s-a saturat lumea de zapada si prefera sa merga la iarba verde. Se schia si inainte de ninsoarea de joi, dar acum zapada este foarte buna. Si anul trecut s-a schiat pana in aprilie, dar nu era atat de buna zapada, spune unul dintre baietii de la telescaun.

    LA TERASA. Chiar daca afara erau putine grade peste 0, turistii au facut plaja de mama focului la Cota 2000

    SOARE. Incet, incet, tot mai multi impatimiti ai zapezii incep sa coboare pe partie. Soarele incepe sa straluceasca tot mai tare pe cer, iar turistii incep sa renunte la hainele groase. Unii chiar stau la plaja. Altii nu au timp insa de soare sau de discutii. Se grabesc sa urce, pentru a mai cobori inca o data. Ca nu se stie cate zile mai tine zapada. Una dintre cele mai tinere persoane pe schiuri, Maria, de doar patru ani, a venit cu parintii sa mai prinda inca o zi pe partie. Fetita, care schiaza de la doi ani si ceva, nu are chef de vorba. Mama ei, Roxana Bituleanu, spune ca a mai schiat pana de Pasti. Dar niciodata zapada nu a fost atat de buna. E de o calitate exceptionala. E extraordinar, sustine Roxana. Dupa cum se grabeste spre telescaun ne dam seama ca vorbeste serios. Imi place si ma bucur ca e inca zapada. Este senzational ca la sfarsitul lunii aprilie sa fie zapada de un metru, spune Dan. Imi intoarce spatele repede si merge spre telescaun. Vrea sa mai coboare inca o data. Senzational, extraodinar, exceptional, un vis. Asa descriau turistii aflati la schi pe Valea Dorului atmosfera si zapada de aici.

    PASIONATI. La sfarsit de aprilie, schiorii s-au inghesuit la coada la telescaunul de pe Valea Dorului

    TURISTI. Spre ora 12, mercurul din termometre a inceput sa urce si deja s-a format coada la telescaunul care te duce la pana la Cota 2000. Unii dintre turisti vor sa se mai odihneasca. Barbati si femei fara tricou stau la soare sau la un pahar cu vin fiert. Terasa cabanei de la Valea Dorului este plina de turisti. Mioara, chelnerita la cabana, spune ca nu s-a asteptat sa fie atat de multa zapada. Week-end-ul trecut au fost destul de putini oameni ca se anuntase peste tot ca nu se mai schiaza. Astazi sunt insa peste 350 de oameni la schi. Saptamana viitoare vom vedea daca vom avea turisti. De obicei, de Pasti nu sunt foarte multi, spune Mioara. Muzica, bere si vin fiert. Atmosfera de terasa din parc. Dar, daca te uiti insa in jurul tau, pe toate culmile din jur se vad turisti coborand. Spre deosebire de partiile de la altitudini mai joase unde au fost defrisate padurile pentru ca iubitorii sporturilor de iarna sa se poata bucura de zapada, aici nici un copac nu te impiedica sa schiezi sau sa te dai cu snowboard-ul.

    Este week-end, asa ca telescaunul merge pana la ora 16:00. Iar ultima telecabina coboara pe la cinci fara un sfert. Turistii se indreapta grabiti spre instalatiile de transport prin cablu. Cu fetele arse de soare si cu clapari in picioare, schiorii pleaca spre Sinaia, multumiti ca au mai prins inca o zi pe partie. Meteorologii anunta pentru saptamana viitoare ninsori la munte. Sezonul nu s-a terminat inca.

    BUCURIE

    Este senzational ca la sfarsitul lunii aprilie sa fie zapada de un metru - Dan, turist la schi

    V. DORULUI
    Cu o lungime de la aproape un kilometru, partia Valea Dorului incepe de la Cota 2000 si se opreste pe la 1.800 de metri altitudine, iar gradul de dificultate este mediu. Un drum cu telescaunul costa 70.000 de lei. Se poate face insa un abonament cu puncte si atunci costa mai putin. Un drum cu telecabina dus- intors Sinaia - Cota 2000 costa 320.000 de lei. Prima telecabina te duce pana la Cota 1400, de unde porneste cea de-a doua, spre 2.000. Drumul cu cele doua telecabine dureaza cam 20 de minute. Impatimit al snowboard-ului, consilierul prezidential Theodor Stolojan vine destul de des pe Valea Dorului.
    ×
    Subiecte în articol: cota zăpadă turişti valea valea dorului