x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum sa-ti feresti locuinta de hoti

Cum sa-ti feresti locuinta de hoti

25 Feb 2005   •   00:00

Usile si ferestrele unei locuinte sunt elemente foarte importante nu numai pentru design, ci si pentru securitatea si pierderea de caldura pe care casa o are.

DANIELA IVAN

ALEGERE. E greu sa cumperi o usa dintre sutele de modele
Mii de oferte de geamuri si usi, care de care mai performante, au fost expuse pe o suprafata de 1.300 mp, de catre 50 de companii romanesti si straine in cadrul Expozitiei Internationale Specilizate pentru Ferestre, Usi si Fatade, care a avut loc saptamana trecuta la Sala Palatului din Bucuresti.

USI. In functie de performante, preturile de achizitie pentru usi variaza intre 5.450.000 si 11.750.000 de lei. O usa care are foaie de tabla atat la interior, cat si la exterior, care este izolata fonic si termic, care are 2 incuietori, una cu cheie normala si alta amprentata costa 5.450.000 de lei, bani in care este inclus si TVA, spune Anda Ungureanu, reprezentantul unei firme din Galati cre fabrica usi. In plus, usile cu preturi peste 7.700.000 de lei sunt prevazute cu incuietori multisistem care se inchid in patru puncte pe laterala si care au bare verticale care se prind in tocul usii atat sus, cat si jos. Cele mai scumpe produse sunt fabricate din materiale de o calitate exceptionala si dotate cu incuietori imbatabile.

PRETURI. Preturile usilor si ferestrelor din tamplarie PVC ar putea creste, cu 10-15%, dupa ce se va scumpi energia electrica, a declarat Lorincz Barnabas, membru in Consiliul Director al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, prezent la Expozitia Internationala pentru Ferestre, Usi si Fatade. El a mai spus ca la aceasta scumpire va contribui si manopera si marketingul. In prezent, preturile ferestrelor fixe din tamplarie PVC sunt de 40-60 de euro pe metru patrat, in timp ce ferestrele cu deschidere dubla sunt comercializate la preturi de 80-95 euro/mp. Potrivit lui Barnabas, vanzarile produselor din tamplarie au crescut, in 2004, cu 15-18%, iar cererea va continua sa creasca si in 2005.

FEREASTRA SOLARA
Printre multitudinea de ferestre expuse una a atras atentia vizitatorilor. Fereastra solara este o fereastra speciala cu izolatie semi-transparenta, care este dotata cu un captator solar integrat, ce produce apa calda pentru nevoi menajere sau poate incalzi camera. Concomitent, are si rolul de ecran de protectie solara in calea radiatiei solare directe incidente pe fereastra. Montat asemenea unei ferestre in fatada cladirii, captatorul-fereastra este echivalentul unui perete puternic izolat. Fiind semi-transparent, captatorul favorizeaza iluminatul natural si protejeaza incaperea de supra-insoririle estivale.
×