x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum sa va amenajati o gradina de vis

Cum sa va amenajati o gradina de vis

12 Iun 2004   •   00:00

IMOBILIARE
Amenajarea gradinii poate costa intre 6 si 40 de milioane de lei, in functie de suprafata si de investitiile pe care sunteti dispusi sa le faceti. Insa, pentru suprafete mai mari de 1.500 de metri, aveti nevoie de mult mai multi bani.
DANIELA IVAN
Muscate si petunii curgatoare, tufe de trandafiri frumos colorati, mirosul gazonului proaspat tuns, iata un colt de rai pe care vi-l puteti amenaja, daca aveti un petic de pamant in jurul casei. Lipsa de timp nu este o problema, deoarece exista numeroase firme si specialisti care va pot aranja "la cheie" curtea dupa gustul dumneavoastra. "Gradina are ceva din sufletul proprietarului, este ca un tablou in care trebuie sa pui suflet, este o arta. Degeaba concepi o gradina superba in stil japonez, daca cel pentru care o faci isi doreste una in stil rustic", spune Nicolae Biculescu, directorul directiei de gradini publice din cadrul primariei Targoviste si membru al asociatiei Micul Paradis. Exista cateva lucruri pe care trebuie neaparat sa le stiti, daca vreti sa va amenajati singuri curtea.

Etajati vegetatia

Nu plantati orice floare care va place, deoarece gradina trebuie sa fie in armonie cu arhitectura locului si cu casa. Daca aveti o curte sub 300 de metri patrati, efortul de a o organiza este mai mare, asa ca puneti plantele mai inalte spre exterior si, pe masura ce va apropiati de casa, reduceti inaltimea acestora. Etajati vegetatia pe cateva niveluri. Totodata, creati mai multe zone distincte, legate prin alei sau peluze, si sa nu amestecati prea multe specii sau culori intr-o peluza. Potrivite sunt petuniile, lobela, verbeia, azaleele, craitele sau daliile. Din loc in loc, este bine sa exista o feriga sau un arbust ornamental, insa nu exagerati prea mult. In functie de complexitatea aranjamentelor, preturile pentru florile din peluze variaza intre 2 si 12 euro/mp.

Bolte din trandafiri

Specialistii recomanda utilizarea trandafirilor in toate variantele. Cei urcatori pot fi folositi pentru a imbraca garduri, ziduri sau jardiniere mari, dar si pentru a crea bolte. "Din loc in loc, plantarea catorva tufe creeaza un efect deosebit, mai ales daca se utilizeaza tipul frumos mirositor.

Totodata, aceste plante au avantajul ca sunt putin pretentioase si ca infloresc din mai pana-n septembrie", spune Biculescu. Un pic de parfum este binevenit, asa ca nu uitati sa plantati cateva tufe de regina noptii si levantica.

Stanci si cascade

O curte cu pretentii este musai sa aiba o stancarie, un mic lac artificial cu cativa pestisori frumos colorati, eventual cu o cascada de la stanca la lac, opineaza specialistii. In jur se pot pune plante specifice si ierburi, iar pe lac pot pluti 2-3 radacini de nufar. Amenajarea acestui colt de rai costa peste 15 milioane de lei, bani in care intra materialele si manopera, insa este necesar sa puneti inca 7 milioane lei, peste cele 15 milioane necesare achizitionarii unei pompe. Altfel, apa din lac se va inverzi. Se poate amenaja si intr-o gradina sub 200 mp, cu conditia ca intreaga suprafata sa fie gandita unitar, pentru a nu se crea dezechilibre.

FOISOARE SI CORTURI

Daca aveti mai mult teren (peste 800 mp) nu trebuie sa va lipseasca un foisor, preferabil imbracat in liane, sau macar un cort in care sa va adapostiti de arsita in zilele caniculare de vara. Pe piata exista o oferta bogata de corturi, copertine, foisoare si balansoare, asa ca aveti de unde alege. Un foisor din lemn costa intre 800 si 1.500 de euro, in functie de dimensiunile si de dotarile interioare, masa, scaune etc. Corturile si copertinele pot fi achizitionate intre 250 si 9.000 de euro. Tot cam la acelasi pret ajunge si unul din fier forjat, care are o prelata impermeabila din fibra de sticla.

Sfaturi pentru cei care nu au timp

Cine nu are timp sa se ocupe de gradina este recomandabil sa-si semene pe o suprafata cat mai mare gazon. Printre iarba poate sa planteze arbusti care raman verzi si in timpul anului si trandafiri, plante care nu sunt greu de intretinut, dar care dau culoare si distinctie gradinii. Totusi, pentru cei care-si pot dedica mai mult timp gradinii este recomandat sa se planteze, macar intr-un colt, si cateva plante anuale de sezon. Spre exemplu, pobelia este o planta cu flori micute si divers colorate, care se preteaza foarte bine pentru mozaicuri florale si merge foarte bine printre gazon. Ea se poate asocia cu craite, care pot fi portocalii sau galbene, precum si cu dalia pitica, salvia si petunia de curte, care este foarte frumos si divers colorata.

Curtea betonata

Daca aveti o curte betonata, nu disperati. Un specialist o aranjeaza de nici nu o mai recunoasteti. "Intr-o curte, toata betonata, am intervenit cu piatra si am facut zone de stanci, peste care am asezat pamant. Practic, am creat un fel de jardiniere de dimensiuni uriase, in care am pus plante pe gustul clientului si am realizat si alei din piatra plata", spune Biculescu.
×
Subiecte în articol: grădina