x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Dezvoltarea regionala, o componenta importanta pentru integrare

Dezvoltarea regionala, o componenta importanta pentru integrare

06 Mar 2005   •   00:00

Dezvoltarea durabila a unei localitati sau a unui judet este o componenta esentiala pentru integrarea in Uniunea Europeana, care trebuie sa aiba in vedere mai multe elemente atat de ordin economic, social cat si de ordin cultural sau istoric. La acest capitol mai avem multe de facut pana cand vom ajunge la standardele tarilor membre ale UE, mai ales ca regiunile existente la ora actuala nu au la baza aceste criterii. In Uniunea Europeana, politica de dezvoltare regionala are la baza conceptul de coeziune economica si sociala, urmarind sprijinirea regiunilor ramase in urma si diminuarea discrepantelor care le separa de zonele mai dezvoltate. Chiar daca in momentul organizarii regiunilor de dezvoltare, acest lucru a fost fixat ca tinta si la noi, nu se poate spune ca rezultatul este cel asteptat.

La momentul formarii celor opt regiuni in Romania, obiectivul principal fixat a fost acela de a echilibra nivelul de dezvoltare al acestor zone. Numai ca realitatea este cu totul alta. Actualele regiuni sunt de fapt niste asociatii de judete create artificial, in care fiecare membru incearca sa-si promoveze propriile interese, locale sau judetene, fara o gandire de ansamblu. Judetul Vrancea nu are nimic in comun cu judetul Constanta, poate doar faptul ca fac parte din regiunea a doua de dezvoltare.

Experienta acumulata de la infiintarea regiunilor ne mai arata ca judetele-centru de regiune sau cele aflate in vecinatate au fost mai avantajate fata de cele mai indepartate. Presedintii consiliilor judetene stiu cel mai bine acest lucru. Si cred ca nu intamplator judetul Mehedinti si-a exprimat intentia de a iesi din regiunea din care face parte. Dezvoltarea regionala nu trebuie sa fie afacerea unui judet sau teritoriu, ci vointa unei comunitati.

Tocmai de aceea este nevoie de o redesenare a regiunilor, de formarea unor structuri mai mici, capabile sa absoarba mai multe fonduri europene. Nu poate nega nimeni faptul ca o structura regionala mai mica este mult mai eficienta, mult mai flexibila si mult mai usor de gestionat. Avem si exemple care arata cum o comunitate mica poate organiza evenimente majore daca exista solidaritate. Ne miram atunci cand vedem organizatii din strainatate vin si construiesc in Romania camine de batrani sau case pentru copii orfani. Insa aceasta inseamna atitudine buna pentru o cauza buna, lucru cu care ar fi bine sa ne familiarizam daca vrem sa intram in randul lumii civilizate. Ar fi bine sa invatam sa depasim orgoliile atunci cand este vorba de interesul de dezvoltare a comunitatii pe care trebuie sa-l plasam deasupra oricarui interes de natura politica.

Revenind la redesenarea regiunilor de dezvoltare, trebuie sa spun ca aceasta idee este cuprinsa si in programul de guvernare. Capitolul 15, care se refera la politica de dezvoltare regionala, precizeaza ca, in privinta cadrului institutional, obiectivul este reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica, prin marirea numarului acestora, tinand cont de criterii geografice, socio-economice si culturale, in conformitate cu prevederile europene, in scopul eficientizarii activitatii acestora. Un alt obiectiv prevazut este incurajarea dezvoltarii unor microregiuni pe teritoriul unui judet in scopul realizarii unor proiecte comune.

Exista voci care spun ca restructurarea regiunilor de dezvoltare ar indeparta Romania de momentul integrarii in Uniunea Europeana. Pornind de la acest aspect se creeaza o imagine falsa a efectelor pe care le-ar avea redesenarea regiunilor de dezvoltare. Nu se pune problema amanarii momentului de integrare intrucat nimeni nu va lua o decizie in aceasta privinta fara ca reprezentantii Uniunii Europene sa-si exprime acordul. Totul este sa ne unim fortele, indiferent de formatiunea politica din care facem parte, si sa aducem suficiente argumente care sa-i convinga pe oficialii europeni de necesitatea crearii unor regiuni mai mici, capabile sa asigure o dezvoltare economica echilibrata, dinamica si de lunga durata.
×
Subiecte în articol: dezvoltare regiunilor