Picturile nu sunt vesnice, viata lor nu este eterna. Panzele isi pierd culorile, se sfasie, ramele se descleiaza. Daca vreti sa le salvati, sa le prelungiti viata, conservarea si restaurarea sunt singurele solutii.
Se poate restaura orice. De la carti si icoane, pana la piese de mobilier sau statui. Cu o singura conditie: sa se intervina la timp. Pentru ca, din pacate, obiectele de arta ajung in atelierele specialistilor ăâ¬Å¾in batista", cand nu a mai ramas mare lucru din ele.Nu faceti asta acasa
Cu bucati de cartof sau de mar, cu alcool sau uleiuri, proprietarii ignoranti incearca sa-si curete tablourile de praf, sa le redea culoarea. Nuantele prind viata, dar pictura este condamnata la moarte. ăâ¬Å¾Inlaturi praful si fumul, dar distrugi, in schimb, straturile de vopseluri. Substantele organice din cartof sau mar vin si se infiltreaza in microfisurile aparute in culoare o data cu trecerea timpului si devin o pepiniera pentru microorganisme care vor ataca in forta pictura", a declarat Ioan Darida, restaurator sprcialist la atelierul DanArt.
Culori vesnic vii
Tablourile trebuie duse ăâ¬Å¾la doctor" in cazul in care culorile isi pierd stralucirea si capata un aspect pamantiu. Este semn ca stratul protector de verni - un amestec de rasini naturale cu care se acopera pictura - s-a brunisat (a capatat o nuanta de galben brun), schimband culorile. Restauratorul va inlatura stratul de verni degradat si va aplica altul proaspat. Culorile vor prinde viata pentru alti 50-80 de ani.
Reactii in lant
Si o rama scalciata sau un sasiu (rama de lemn pe care este intinsa panza) deformat sau atacat de cari trebuie restaurate, pentru ca degradarea suportului va duce inevitabil la degradarea straturilor picturii. In plus, o panza subreda, subtiata sau sfasiata poate fi tesuta sau dublata. Si neaparat trebuie bine intinsa pe suport, altfel straturile de vopseluri se crapa si cad.
Restaurarea se poate face numai daca lucrarea este degradata intr-o proportie mai mica de 40%. ăâ¬Å¾Nu poti sa aduci un Picasso din care au mai ramas doar cateva pete de culoare si sa ai pretentia sa fie refacut. Putem sa facem minuni pentru citirea integrala a operei. Oricat ar fi aceasta de distrusa, in fiecare bucatica ramasa unitatea operei e potentiala. In ea exista intregul. Dar opera nu poate fi restaurata pe bucatele", considera Ioan Darida.
Restaurarea - 10% din valoarea tabloului
Intotdeauna, restauratorii pun accent pe conservare. Mai intai salveaza obiectul, ii prelungesc viata, si abia apoi completeaza partea picturala, daca lipsurile nu depasesc 30%-40%. Astfel, unui tablou i se poate prelungi viata cu inca 50-100 de ani.
Conservarea si restaurarea nu sunt ieftine. Ele se taxeaza, in general, cu 10%-15% din valoarea tabloului. Dar pretul se calculeaza si in functie de complexitatea interventiei, de numarul de ore de munca, de materialele care se folosesc. Si specialistii folosesc numai materiale de cea mai buna calitate, naturale si care, de cele mai multe ori, sunt aduse din strainatate.
Principii
Restaurarea nu se poate face oricum, ci dupa anumite principii. In primul rand, materialele folosite pentru ăâ¬Å¾retusarea" picturii sunt studiate foarte atent inainte. ăâ¬Å¾Trebuie sa cunosti foarte bine substantele si materialele pe care vrei sa le aplici, sa le studiezi, sa vezi daca sunt compatibile cu cele originale, altfel poti distruge vechiul", a declarat Mihaela Nacu, expert restaurare pictura la Muzeul National de Arta. Si, in plus, aceste ăâ¬Å¾petice" trebuie facute in asa fel incat sa se poata inlatura usor, fara a distruge pictura originala, a adaugat aceasta. Fiecare interventie care se face pe o pictura trebuie sa fie lizibila.
In cazul picturilor in ulei, golurile se completeaza cu o culoare identica cu cea originala, adaugata sub forma unei aglomerari de punctulete. Daca este o tempera pe lemn, ca in cazul icoanelor, interventia se face cu trategiu - culoarea se aplica sub forma a milioane de liniute verticale.
Florina Zainescu
ăâ¬Å¾Daca restaurarea este bine facuta, unei picturi ii creste valoarea. Dar daca interventia nu este facuta corect, ea poate deveni o cauza de degradare ireversibila"
Mihaela Nacu
expert restaurare pictura la Muzeul National de Arta
Dragoste de frumos
Ca sa ajungi restaurator trebuie sa fii toba de carte. ăâ¬Å¾Ai nevoie de cunostinte de chimie, biochimie si fizica. Se lucreaza cu tot felul de solventi, pe care trebuie sa stii sa-i combini, pentru ca altfel, ori nu obtii nici un efect, ori distrugi", a declarat Ioan Darida. Dar e nevoie si de o pregatire artistica temeinica. ăâ¬Å¾Acestea sunt lucruri care se pot invata. Un bun resturator trebuie insa sa se fi nascut cu dragostea pentru vechi. Intre tine si obiectul de arta trebuie sa existe o rezonanta, o relatie intima cu care te nasti sau nu. Nu poti sa o inveti. Restauratorul este un nostalgic perpetuu", a adaugat Darida.