x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "E mai usor sa studiezi in SUA decat in tara"

"E mai usor sa studiezi in SUA decat in tara"

09 Oct 2004   •   00:00

In America, toti romanii pe care ii stiu au fost primiti foarte bine si cu mult interes pentru tara lor. Multi nici nu prea stiu pe unde vine Romania, asa ca suntem foarte exotici.

ANDREI STAMATIAN

Noi, romanii, suntem categoric mai buni ca americanii la stiintele exacte (matematica, fizica, chimie etc.) si asta nu numai romanii, ci mai toti est-europenii, dar suntem ceva mai slabi decat ei la scris de lucrari de analiza. Eu am prins inca liceul in Romania pe vremea cand trebuia sa facem comentarii peste comentarii la limba romana, unde invatam tot ce au spus criticii si aveam putin aport de opinie proprie, pentru ca nu dadea bine. La Stanford am fost obligati toti sa urmam doua cursuri intensive de scris lucrari si asta a ajutat mult. Diferenta este ca la stiintele exacte noi luam usor A si A+, iar la scris lucrari ne multumeam si cu un B+ sau un A- chinuit. Oricum, eram mai buni decat majoritatea, dar nu mai eram in primii 5-10% la scris.

ALTERNATIVA. Paradoxal, este mai usor sa studiezi in SUA decat in tara. Ganditi-va si dumneavoastra la alternativa: ori invat doua manuale pe de rost si dau admitere la X in Romania, sau imi dau SAT-urile (scholastic aptitude test) la Bucuresti, imi fac dosare la zece universitati si vad cine ma admite. Dosarele se depun pana la 1 ianuarie in clasa a XII-a si raspunsul se da in mai, adica inainte de Bacalaureat. Asa ca, daca iti faci rost de bani de teste si esti bun la carte, nu e asa de greu sa pleci in SUA. Bine, mai depinde apoi si la ce fel de universitate pleci in SUA. Daca e una din primele zece sau nu.

ACASA? Cu intorsul, cred ca tuturor romanilor le-ar placea sa se intoarca. Din ce am vazut eu, sunt doua situatii mai dese: fie au fost la o universitate care nu e din primele zece si nu au avut oferte de munca in SUA, asa ca au trebuit sa se intoarca, fie au fost la o universitate din top, dar au situatie materiala suficient de buna acasa, ca sa nu isi ia o slujba in SUA, chiar daca in Romania vor fi platiti putin (vezi cazul colegului meu Alex Popa, consilier la Nastase). Restul, daca nu gasim o slujba bine platita in Romania, ne luam slujba in SUA. Andrei Stamatian a terminat liceul in Romania, la Cluj, si intre 1996 si 2000 a urmat cursurile Universitatii din Stanford, California, pe care a absolvit-o cu onoruri si distinctie. A ramas sa lucreze in America si, anul trecut, a inceput programul de MBA la INSEAD, in Franta.

×