x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Educatia seismica este mai importanta decat predictia unui cutremur

Educatia seismica este mai importanta decat predictia unui cutremur

03 Apr 2005   •   00:00

Cutremurele constituie intotdeauna un subiect de mare interes pentru opinia publica, exploatat din plin de mass-media.

Orice previziune aruncata pe piata beneficiaza de o mediatizare intensa, care este explicabila avand in vedere ca frica de cutremur este mare, dar care, din pacate, creeaza panica in randul populatiei. Ne amintim cu totii de prognozele facute in urma cu ceva timp pentru cutremure de mare amploare care insa nu au venit. Previziuni continua sa fie facute, iar oamenii isi iau ca reper data anuntata pentru a fi pregatiti in cazul in care ar avea loc un astfel de eveniment.

Este drept ca probabilitatea producerii de cutremure exista in Romania, o tara activa din punct de vedere seismic. Cred insa ca este mult mai important sa ne concentram asupra educatiei pe care trebuie sa o facem, astfel incat cetatenii sa stie cum sa reactioneze in cazul producerii unui seism, decat sa stam sa ne intrebam daca va fi sau nu maine un cutremur. Mult mai important este sa promovam proiectele de consolidare a cladirilor care prezinta risc seismic ridicat pentru a reduce efectele unui viitor dezastru. In consecinta, programele ministerului vizeaza ambele directii: cea educativa si cea de dezvoltare a unor programe de consolidare a constructiilor.

In prezent, ministerul are in derulare cateva proiecte care au ca scop reducerea efectelor provocate de cutremure si consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, si anume: programul de consolidare a cladirilor finantat de Banca Mondiala, care va insemna circa 70 de milioane de dolari pentru urmatorii patru ani, si 84 de cladiri consolidate si proiectul JICA, finantat de Agentia de Cooperare Internationala a Japoniei. Programul Bancii Mondiale, care se deruleaza in perioada 2005-2007, prevede consolidarea constructiilor de importanta vitala, cu rol esential in raspunsul la situatii de urgenta, a caror functionalitate in timpul si imediat dupa producerea unui cutremur trebuie asigurata, a spitalelor, a unor cladiri publice importante si a unor spatii de invatamant. Proiectul JICA a donat Romaniei echipamente avansate pentru instrumentarea seismica a teritoriului si pentru incercarea constructiilor, asigurand totodata transferul de cunostinte in domeniu.

Faptul ca Romania este o tara activa din punct de vedere seismic se vede mai ales la o inventariere a cladirilor ce au fost afectate de cutremurele majore care au avut loc in 1940, 1977 si 1986. Din aproximativ 3.000 de cladiri expertizate tehnic in 26 de judete si in municipiul Bucuresti, circa 600 sunt incadrate la clasa 1 de risc seismic, 350 dintre ele aflandu-se in Capitala. 123 de cladiri multietajate din Bucuresti au fost construite inainte de 1940 si prezinta pericol public. Fondul vechi construit inainte de 1940 in centrul Capitalei este foarte fragil din punct de vedere al rezistentei la seisme, facand din Bucuresti capitala europeana cea mai vulnerabila la seisme.

Sigur, aceste date nu sunt deloc incurajatoare. Tocmai de aceea, pe langa programele pe care le avem in curs de derulare, vom promova si la nivel legislativ proiecte care sa permita constituirea unui fond special pentru consolidarea cladirilor vulnerabile la cutremure si care sa implice in aceasta actiune autoritatile locale din zonele cu risc seismic ridicat. O importanta deosebita o are educatia populatiei pentru prevenirea accidentelor in cazul producerii unui cutremur. De aceea, vom promova un program de educare a populatiei, in care dorim ca mass-media sa se implice foarte mult. In acest sens, am avansat primele discutii cu Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru initierea unui program de educatie in scoli. Mai avem in vedere si alte programe educationale pentru a pregati populatia sa se comporte adecvat in cazul producerii cutremurelor. Importanta educatiei este evidentiata de ceea ce s-a intamplat in cazul dezastrului provocat de valurile tsunami in sud-estul Asiei, cand un copil care a invatat la scoala despre cutremure a diagnosticat imediat fenomenul si a avut reactia de raspuns corecta.

×