x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Evelina e in pericol

Evelina e in pericol

25 Mar 2004   •   00:00

Este posibil ca Evelina, una dintre concurentele Big Brother, sa incerce iar sa se sinucida? Psihologii pe care i-am intrebat cred ca da. Programul 〞Big Brother" a intrat în vizorul Comisiei de cultura a Senatului.

In afara discutiilor de fond, care au criticat programul, s-a ivit o noua intrebare: este posibil ca una dintre concurente, care a spus ca a avut mai multe tentative de sinucidere, sa incerce din nou?

Prezent la comisie, preĂÂşedintele CNA, Ralu Filip, i-a anuntat pe cei doi reprezentanti ai Prima TV veniti la discutii ca le va solicita public sa prezinte Consiliului criteriile de selectie ĂÂşi regulile jocului, stabilite cu producatorul programului, avand în vedere ca una dintre concurente - Evelina - a povestit în casa ca a încercat de doua ori sa se sinucida, marturisirea ei fiind însa acoperita de vocea lui Big Brother. CNA va formula o astfel de scrisoare catre Prima TV chiar astazi, iar Ralu Filip spera ca raspunsul sa fie cat mai prompt.

In Suedia, o concurenta s-a sinucis

Exista deja un precedent periculos. In Suedia, în urma unei emisiuni similare, una dintre concurente s-a sinucis dupa ce a fost eliminata din joc. Specialisii au ajuns la concluzia ca intamplarea tragica este rezultatul efectului pe care stresul produs de un astfel de program il poate avea asupra persoanelor labile psihic.

Psihologii comenteaza

Plecand de la acest precedent si luand in considerare faptul ca Evelina a fost propusa pentru eliminare, am cerut parerea a doi psihologi in legatura cu acest caz.

〞Sigur c-ar putea avea urmari negative asupra Evelinei o eventuala eliminare din prima", spune psihologul Genoveva Teleki de la Centrul de Planificare Familiala de pe langa Spitalul Panait Sarbu. 〞Pe de alta parte, se subintelege ca aceia care au selectionat-o au supus-o si pe ea unui examen psihologic. Inseamna ca au gasit-o apta sa-si asume responsabilitatea oricaror evenimente din casa B.B. Totusi, daca stiau de aceasta labilitate psihica a ei, nu trebuia sa-i permita sa concureze in acele conditii de presiune foarte mare. Daca nu e adevarat ca Evelina a avut aceste tentative de suicid, atunci suna a santaj din partea ei".

De la Evelina, la Alida

Florin Tudose a mai ridicat si problema unei eventuale sinucideri in direct, atata vreme cat o astfel de persoana a fost acceptata sa participe la acest concurs. In ceea ce priveste posibilitatea unei a treia tentative de suicid din cauza unei eventuale eliminari, profesorul sustine ca astfel de persoane pot gasi orice scuza pentru suicid. 〞In Big Brother-ul trecut a existat o persoana care plangea tot timpul si nu a fost eliminata, la fel se poate intampla si cu aceasta Evelina".

A incercat sa impresioneze?

Carmen Sorescu, reprezentanta Prima TV in Comisia de cultura a Senatului, a spus ca nu ĂÂştie nimic despre afirmatiile Evelinei, dar a dat asigurari ca toti concurentii au fost supuĂÂşi unor 〞controale medicale severe". Mai mult, surse din cadrul Prima TV afirma ca in cazul tuturor concurentilor controalele psihologice au fost foarte severe si ca Evelina a fost declarata 〞sanatoasa tun". 〞Daca voiam sa ascundem acest lucru, puteam sa-l facem. Este posibil ca Evelina sa fi incercat sa impresioneze, acolo, in casa. Atat timp cat concurentii sunt vazuti de medici, e imposibil sa putem asista la o sinucidere". CLAUDIU DABOVEANU CRISTINA OLOGEANU SEBASTIAN S. EDUARD


Conditiile extreme te pot afecta psihic

Si Profesotul Universitar Florin Tudose este de parere ca o persoana care a avut doua tentative de suicid nu are ce cauta in casa BB, unde sunt niste conditii extreme, care ar putea-o afecta psihic. 〞Nu poti pune o persoana cu doua tentative de suicid in conditii de izolare, pentru ca exista riscul ca ea sa fie stigmatizata". In plus, Pofesorul Universitar sustine ca, inaintea oricarui astfel de experiment, concurentii trebuie supusi examinarii unei comisii de psihiatrii. 〞Producatorii au afirmat public ca toti cei din casa au fost supusi unui atent examen psihologic si psihiatric. Or, psihiatrii care au declarat-o apta pe Evelina, fie nu erau psihiatrii, ori examenul acesta a fost o minciuna a producatorilor. Concurentii ar fi trebuit sa fie examinati nu de un psihiatru, ci de o comisie intreaga. Si orice psihiatru care se respecta ar fi spus ca o persoana cu doua tentative de suicid nu are ce cauta la un astfel de experiment". Profesotul Universitar Florin Tudose a mai ridicat problema asigurarii medicale a concurentilor: 〞Cand se fac astfel de emisiuni, concurentilor trebuie sa li se faca o asigurare de viata si de sanatate, pentru ca asa cere legea. Or, nici un asigurator nu ar fi eliberat o astfel de hartie pentru o persoana care a incercat sa se sinucida de doua ori. Iar daca nu exista aceasta asigurare, atunci emisiunea ar trebui scoasa de pe post".

×
Subiecte în articol: evelina