x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Harta Romaniei Mari s-a vandut cu 55.000.000 de lei

Harta Romaniei Mari s-a vandut cu 55.000.000 de lei

12 Mar 2004   •   00:00

O harta a Romaniei Mari, caserata pe panza, intocmita de colonelul Victor Tanasescu in anul 1925, a fost vanduta duminica trecuta, in licitatie, cu 55 de milioane de lei.

Ea fusese evaluata la 3.920.000 lei. Harta are 220 x 150 centimetri si prezinta, in caseta, planul Bucurestiului si harta etnografica a Romaniei.

Sticlaria si argintaria, la mare pret

La competitia desfasurata la Casa de Licitatii Alis, foarte ravnite au fost si obiectele din portelan, sticla sau argint. Astfel ca pentru un vas de flori din sticla opalescenta intitulat "Danaide" un colectionar a oferit, telefonic, 60 de milioane de lei, dublu fata de pretul de intrare in licitatie. "Este un obiect foarte frumos, decorat neoclasic cu figuri feminine si a fost realizat pe la 1920 de R. Lalique, un cunoscut sticlar francez. In plus, este o piesa de catalog", a motivat un angajat al casei de licitatie dorinta ofertantilor de a intra in posesia acestui obiect. O alta piesa semnata de R. Lalique - bolul "Ondine Ouverte" - s-a vandut cu 34 de milioane de lei, dupa ce fusese evaluat la circa 17 milioane de lei. Foarte bine a mers si un serviciu de cafea confectionat din argint, pentru care s-au platit 38 de milioane de lei (18 milioane pretde pornire). De altfel, participantii la licitatie s-au inghesuit sa cumpere obiecte din argint, in special tacamuri. Ei au oferit 30 de milioane de lei pentru un set de douasprezece tacamuri pentru servit peste si sase furculite mijlocii (evaluate la circa 9 milioane) si 22 de milioane de lei pentru sase lingurite, sase furculite pentru tort si o paleta din argint marcat (6 milioane - pret de intrare).

Lupta pentru "nimicuri"

Pasiuni a starnit si o sabie de parada din perioada interbelica. Piesa de colectie, aceasta a intrat in licitatie la un pret de 3.920.000 si s-a vandut cu 12 milioane de lei, dupa o lupta crunta intre mai multi ofertanti. Razboinici s-au dovedit si cei care au tinut sa intre in posesia unui album de arta intitulat "La Beaute de la femme". Un colectionar a oferit pentru acesta 11 milioane de lei, desi pretul de intrare in licitatie a fost de numai 3.900.000 de lei.

×
Subiecte în articol: milioane