Un fir rosu refuza sa ne paraseasca, orice-am face, dupa ani si ani la rand. Marea problema a acestor ani, indecizia lui Ion Iliescu intre comunismul dorit, cu fata umana a lui Gorbaciov, si capitalismul obtinut, cu fata lui Adrian Nastase, a ramas mereu cu noi si la putere si in opozitie.
Daca filiera franceza e inca departe de epilogul judiciar, dimensiunile publice si politice ale scandalului au declansat o dinamica noua si autonoma.
Un partid politic important, PDSR, in care multi in Romania si in strainatate se pregateau sa recunoasca titularul proximei alternante la putere, apare tot mai despuiat, mai vulnerabil. Se vede acum ca in acest partid a functionat un mecanism al coruptiei de grup, la care coopereaza lideri maximi si minimi, trezorieri si interpusi care-si subordoneaza principala banca de stat in vederea unor afaceri frauduloase. Ion Iliescu, liderul PDSR si fost presedinte al Romaniei, fara sa fie nici macar citat pe lista audierilor la Parchet, precum tovarasii sai de prezumtiva ilegalitate, a intrat din nou, dupa firul rosu, intr-o logica echivoca.
Nu si-a amintit deloc, si-a amintit apoi putin cate putin, a negat, s-a enervat si, in cele din urma, privind spre asteptata strangere a randurilor in jurul candidaturii sale, si-a restabilit tirul si aplombul dintotdeauna.
Citește pe Antena3.ro
In momentul cand au fost expusi blamului public, Richard Nixon, Willy Claes, Bettino Craxi sau Helmut Kohl erau protagonistii respectati, competenti si populari indiscutabili ai momentului. Dezvaluirile de presa, cu mult inainte de transformarea sau confirmarea lor in verdicte judiciare, le-au fost fatale. Partidele lor au pierdut masiv in sondaje, chiar si meritele lor reale mai vechi au inceput sa fie nesocotite sau puse sub semnul intrebarii. Toti liderii politici occidentali amintiti au avut insa inspiratia, daca nu chiar scrupulul moral sau reflexul politic dobandit, de a demisiona.
Urmeaza traversarea desertului; e uneori mai indelungata, precum in cazul lui Richard Nixon, alteori nesfarsita, asa cum i s-a intamplat fostului premier socialist italian Bettino Craxi, caruia justitia tarii sale nu i-a permis intoarcerea din exil, nici in pragul mortii, decat cu pretul impunerii pedepsei.
Ion Iliescu a fost un politician rational si responsabil, cu merite importante in ultima perioada a comunismului. A fost unul dintre putinii inalti functionari ai sistemului comunist, care si-a respectat principiile mai mult decat canoanele respingatoare ale supuseniei. Dupa 1989, rolul sau a devenit mai complex si mai greu de evaluat. Ion Iliescu a asigurat o anumita forma de stabilitate sociala si politica, greu de obtinut intr-o tara eliberata, in fond accidental, peste noapte, in care calaii si victimele deceniilor de dictatura voiau sa se transforme deopotriva in salvatorii devalmasi ai unei tari devastate. In masura in care a contribuit la echilibrarea extremelor, Ion Iliescu le-a si creat, optand pentru un curs echivoc al reformei si pentru o politica externa evaziva, mult prea tributara releului sovietic. Anii Iliescu au asigurat o evolutie continua, dar scrasnita, cu rezultate precare.