IMOBILIARE
Analistii imobiliari considera ca impozitarea tranzactiilor efectuate de persoanele fizice care detin de mai putin de trei ani proprietatea nu va avea un efect profund pe piata.
Va creste sau nu pretul locuintelor dupa ce Guvernul a decis ca populatia sa plateasca impozit pe castigurile din
tranzactiile imobiliare? Cei mai multi analisti imobiliari spun ca masura nu va avea un impact profund pe piata.
DANIELA IVAN
|
DECIZIE. Multi proprietari se vor grabi sa vanda pana la 1 aprilie proprietatile, daca au fost cumparate inainte de trei ani |
Reprezentantii companiilor imobiliare sustin ca hotararea de impozitare a castigurilor obtinute de populatie din tranzactiile imobiliare este o masura prin care piata imobiliara romaneasca intra in normalitate, deoarece toate statele europene percep acest impozit.
TRANZACTII. Pe termen scurt s-ar putea manifesta un efect pozitiv, de dinamizare a pietei. Este posibil sa asistam la o usoara crestere in cantitatea de oferte, deoarece unii proprietari vor dori sa vanda inainte de introducerea impozitului, pentru a nu le afecta venitul, a declarat Alexandru Nitescu, directorul Departamentului Terenuri-Investitii din cadrul companiei Regatta. Masura ar putea urni piata imobiliara, acum aflata intr-un blocaj cauzat de cresterea excesiva a preturilor. Insa, pe termen mediu si lung, tranzactiile speculative ar putea scadea, deoarece o parte a investitorilor va fi tentata sa stea in expectativa. Pe termen lung se vor reduce tranzactiile speculative, ceea ce va duce la o stabilizare a pietei, a mai adaugat Alexandru Nitescu.
PRETUL. Exista si un efect negativ care s-ar putea manifesta pe termen scurt. Este posibil sa existe o tendinta de crestere artificiala a preturilor, dar eu nu cred ca se va reusi acest lucru, spune Eduard Uzunov, director general al companiei Regatta. El adauga ca persoanele fizice care vand trebuie sa calculeze daca produsul lor va mai avea succes in cazul in care solicita un pret gonflat. Pe termen mediu sau lung, lucrurile vor reveni la normal, deoarece piata are mecanisme proprii de reglare.
RECUL. Masura va pune oarecum ordine si-n jungla imobiliara a pseudo-companiilor de antrepriza care lucreaza in regie proprie, considera Artur Silvestri, presedintele patronatului din
imobiliar si directorul Institutului de Consultanta Imobiliara. Sunt destule companii care construiesc in regie proprie blocuri de apartamente scumpe, care castiga mult si care nu platesc nici un fel de taxe si impozite, ca si cum ar fi simpli particulari care lucreaza cu rudele si cu prietenii, spune Silvestri. El adauga ca acum aceste pseudo-companii vor achita de fapt impozitul de 10% ca un fel de taxa de acceptare, dar, punand in vanzare produsul, nu vor plati TVA, procente prevazute legal in devize, taxele si impozitele pe munca salariala.
CALCULE
|
Tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice vor fi impozitate, de la 1 aprilie, cu o cota de 10% aplicata la diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, spun reprezentanti din Ministerul Finantelor Publice. Insa vor fi taxate numai tranzactiile facute de persoane care au detinut imobilul sau terenul in proprietate pentru o perioada mai redusa de trei ani. Impozitul nu va fi aplicat retroactiv, adica nu vor fi impuse tranzactiile initiate inainte de 1 aprilie. Mai multe amanunte vor aparea o data cu aparitia normelor de aplicare a acestui impozit. Pana atunci, este de asteptat o activitate notariala foarte intensa in perioada 15 februarie-1 aprilie 2005. O data cu introducerea taxei la transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor intre persoanele fizice, va creste, de la 10% la 16%, si impozitul pentru tranzactiile imobiliare realizate de firme.
|