x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old In toata tara rasar cartiere rezidentiale

In toata tara rasar cartiere rezidentiale

24 Iul 2004   •   00:00

IMOBILIARE

Piata rezidentiala se dezvolta si in provincie. Cererea pentru apartamentele sau pentru casele de lux este in crestere in toata tara, in ciuda preturilor foarte mari pe care le au aceste locuinte.
DANIELA IVAN

Zeci de cartiere de lux se construiesc acum in marile orase din tara. Acestea sunt amplasate in zone foarte bine cotate si sunt alcatuite din vile sau din blocuri cu doua-trei niveluri, in care sunt amplasate apartamente foarte spatioase.

BUCURESTI. Cele mai multe zone rezidentiale aflate in constructie se afla in Capitala. Aici sunt si cele mai mari preturi. Datorita pozitiilor unice care au mai ramas, apartamentele au ajuns sa coste chiar si 1.500 de euro/mp, iar in afara orasului ele se situeaza intre 500-800 euro/mp, in functie de suprafata de teren aferenta, dotari si finisaje, se arata intr-un studiu al companiei Eurisko. In acest an nu se mai asteapta mariri de pret, decat, poate, in zonele de lux care se inchid (Soseaua Nordului). In zona de nord a Bucurestiului se afla o salba de lacuri in jurul carora se va construi o gama larga de complexuri rezidentiale. Aceasta zona va avea o oferta vasta care va absorbi o mare parte a cererii in anii urmatori. Aici se vor crea cartiere cu ambianta occidentala, liniste, cu multa verdeata si vedere spre lac. Aceste cartiere se vor afla in proximitatea lacurilor: Grivita, Straulesti, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita si Fundeni, unde inca mai exista potential de dezvoltare. Conform datelor companiei Eurisko, anul trecut compania a tranzactionat 14.000 mp de spatii rezidentiale, din care jumatate in zona de nord a Capitalei.

TIMISOARA. Apartamentele de lux cu patru camere situate in blocuri se achizitioneaza cu preturi cuprinse intre 37.000-45.000 de euro, iar vilele cu preturi intre 80.000-400.000 de euro. Insa cei cu dare de mana au prins gustul complexurilor rezidentiale. Unde exista cerere, exista si oferta, asa a aparut Green Vilage, situat in zona Calea Lugojului. Acest cartier se intinde pe 95.000 mp si are aproximativ 18.000 mp de lacuri si spatii verzi si este compus din 47 de vile. Va fi finalizat in anul 2006, cand va fi terminata si constructia unui minihotel ce va functiona aici, de trei stele, - Pensiunea Dia, care va avea 6 camere duble si doua apartamente.

CLUJ. La Cluj au mare cautare apartamentele cu una, doua, trei sau patru camere, cu suprafete medii de pana la 100 mp (de regula 60-70 mp). Apartamentele se vand finisate complet si, uneori, si cu bucatarii echipate, iar pretul acestora variaza intre 400-450 euro/mp. Se construiesc astfel de blocuri in aproape toate zonele rezidentiale consacrate, cum ar fi: Manastur, Gheorghieni, Grigorescu, Gruia, Andrei Muresan si Buna Ziua. Aici, un apartament de patru camere costa intre 50.000-80.0000 de euro, iar o vila intre 150.000-300.000 de euro.

IASI. Exista cateva zone considerate prin traditie rezidentiale: Copou, Bucium, Moara de Vant, unde preturile, mai ales pentru constructiile noi, au crescut. Specialistii imobiliari apreciaza ca acest trend se va mentine si in anul 2004. O serie de complexuri rezidentiale sunt acum in constructie. Un astfel de exemplu este zona rezidentiala Green Hill - cartier de vile in zona Popasul Pacurari - ce va aparea pe piata ieseana in acest an. Complexul cuprinde vile grupate cate doua pe o suprafata de 23.000 mp si include locuri de joaca pentru copii, drum pentru biciclete, locuri de parcare si gradini. Optional se poate beneficia de o administratie speciala, incluzand asistenta de securitate, ingrijirea gradinii sau servicii de menaj.

SIBIU. Complexurile rezidentiale de lux din Sibiu se concentreaza in zona Padurea Dumbrava, unde sunt vile noi construite dupa anul 1990 si in zona Dimitrie Cantemir. Pretul de vanzare a acestor spatii rezidentiale variaza intre 100.000 si 300.000 de euro. Totodata, pe aceasta piata exista trei proiecte care vor fi complexuri de lux si vor fi finalizate in perioada urmatorilor doi ani. BraSov. Brasovul este in topul oraselor in care complexurile rezidentiale au mare cautare. Anul trecut au fost lansate pe piata cinci noi proiecte, fiecare cu peste 30 de locuinte. Casele au preturi cuprinse intre 100.000-150.000 de euro, in functie de finisaje. Insa doar unul dintre aceste ansambluri va avea servicii incluse: paza, gradinarit, baby sitter, sistem complet de securitate, restul antreprenorilor ofera doar casele. Ca amplasament, doua sunt in zona Sacele, unul pe drumul spre Poiana Brasov, unul spre comuna Cristian si cel de-al patrulea in cartierul Nova. Craiova. Si pe piata craioveana s-a inregistrat tendinta de migrare catre spatiile rezidentiale de la marginea orasului. Totusi, cererea este inca scazuta fata de marile orase, de aceea agentii imobiliari se asteapta la o stagnare a preturilor in acest an. In luna august va fi finalizat complexul din cartierul Raului, compus din 40 de vile construite in stil spaniol. Vilele costa intre 150.000-200.000 de euro.

CASE PE MALUL MARII

In Constanta, principalele zone rezidentiale sunt: faleza Nord, Ovidiu si Complexul Boreal. Ansamblul rezidential Boreal din Constanta este situat pe Soseaua Constanta - Ovidiu - Bucuresti, la 3,5 kilometri de plaja si mai putin de un kilometru de oras. El se intinde pe o suprafata totala de 63.500 de metri patrati si cuprinde 120 de vile din categoriile DeLuxe si Prestige.

Acest ansamblu va cuprinde vilele cu utilitatile aferente necesare, dar si locuri de joaca pentru copii, o gradinita, teren de badminton, teren de baschet si tenis de masa, pista de role si pista de bicicleta.

In incinta ansamblului va functiona un complex comercial care va include un supermarket, farmacie, cafenea, gelaterie, sala de fitness si salon de cosmetica. Vilele din ansamblul Boreal au suprafete construite care pornesc de la 120 mp (model Prestige, vila Ilinca) si pot depasi 479 mp (model DeLuxe, vila Julieta).

Terenul aferent unei case este cuprins intre 300 mp si 800 mp, iar pretul de constructie pe metru patrat construit incepe de la 364 de dolari pentru vilele accesibile si de la 579 de dolari pentru cele de lux, vilele fiind predate la cheie. La aceste valori se adauga TVA.

PRETURI

  • Bucuresti - casele amplasate in noile cartiere rezidentiale au cele mai mari preturi. Constructiile noi din oras au preturi de pana la 1.500 de euro/mp, iar cele din afara orasului sunt un pic mai ieftine, avand preturi de 500-800 de euro/mp.

  • Cluj - apartamentele cu pana la patru camere se vand la preturi de 450 de euro/mp.

  • Iasi - preturile constructiilor noi au crescut puternic, iar tendinta se va mentine si anul acesta.

  • Sibiu - in functie de dotari, casele din complexurile rezidentiale se vand cu preturi de pana la 300.000 de euro.

  • Brasov - cartierele au servicii incluse (paza, gradinarit, baby sitter), iar casele se vand la preturi de 100.000-150.000 de euro.

  • Craiova - sunt la moda cartierele cu case in stilul spaniol cu preturi de pana la 200.000 de euro.
  • ×
    Subiecte în articol: zonă preţuri vile rezidentiale