x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Inca o luna de schi la Vartop-Arieseni

Inca o luna de schi la Vartop-Arieseni

27 Mar 2005   •   00:00

Pe partia de la granita judetelor Alba, Cluj si Bihor se va mai schia pana spre mijlocul lunii aprilie. Sezonul de schi a fost inaugurat la data de 27 noiembrie 2004, atunci cand partia a fost acoperita de un stat de zapada de circa un metru si jumatate.

  • de LUCIAN DOBRATER
  • SKI/SNOWBOARD
  • PRELUNGIRE. Sezonul de schi se va incheia, pe partia de la Arieseni, abia spre mijlocul lunii aprilie!

    Salvatorii montani din judetul Alba se afla de aproape patru luni in misiune pe partia de la Vartop-Arieseni. Sezonul de schi a fost inaugurat la data de 27 noiembrie 2004, atunci cand partia a fost acoperita de un stat de zapada de circa un metru si jumatate.

    De atunci, cei 20 de componenti ai Salvamont Alba s-au aflat zi si noapte pe partie, asigurand buna desfasurare a activitatilor turistice. De la deschiderea sezonului am desfasurat activitati nonstop, afluenta mare de turisti nelasandu-ne nici o clipa libera. Am intervenit in mai mult de 120 de cazuri de accidente pe partie, de la simple entorse si luxatii pana la traumatisme cranio-cerebrale si picioare rupte. Vom ramane pe baricade pana in ultima zi in care se va putea schia, a declarat Zamfir Puscas, unul dintre liderii Salvamont Alba. El a revenit vineri la Arieseni de la etapa de iarna a Scolii Nationale Salvamont, desfasurata la Balea, in organizarea Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Pe partia de la Vartop au ajuns in ultimul sfarsit de saptamana mai multi membri ai ANSMR din toata tara, care au participat timp de trei zile la un schimb de experienta pe probleme de salvare montana.

    CONCURSURI. Am participat si noi la o serie de cursuri si de actiuni comune, iar de aceasta data a fost randul celor din alte zone sa vina la noi. A fost un schimb util, in care cei din Bistrita, Lupeni sau Bucuresti au avut posibilitatea sa participe la multiple exercitii de simulare de accidente pe partie, precum si salvarea victimelor, a subliniat Lucian Forda, seful Serviciului Public Salvamont din subordinea Consiliului Judetean Alba. De altfel, Forda a tinut cu tot dinadinsul, sambata, sa invete sa se dea pe scandura, respectiv sa coboare cei 980 de metri ai partiei pe snowboard. Prima data a cazut de pe teleschi de 15 ori la urcare si de doua ori mai mult la coborare, ajungand la destinatie in mai mult de o ora!... Tot o invat eu si pe asta, a spus Lucian Forda, obosit de atatea cazaturi, iar a doua coborare a fost mult mai buna - timp real 15 minute, finalizat cu un plonjon spectaculos la sosire...

    TIMPURIU. La Arieseni se schiaza din 27 noiembrie

    ALIATI. Salvamontistii au avut in acest sezon si alti aliati la partia de la Vartop - jandarmii montani. Incepand cu data de 23 decembrie 2004, personalul Sectiei de Jandarmi si Ordine Publica Campeni a desfasurat activitati de mentinere a ordinii si linistii publice pe traseul Albac - Scarisoara - Garda - Arieseni si in special in zona partiei Vartop, din comuna Arieseni. Saptamanal, trei-patru jandarmi specializati in activitati montane-localizare, descoperirea si prinderea infractorilor au fost detasati in viitoarea statiune Arieseni, majoritatea actiunilor desfasurate la Vartop fiind in conformitate cu protocolul de colaborare incheiat intre ANSMR Alba si Comandamentul Judetean de Jandarmi Alba. Actiunile derulate in zona partiei Vartop s-au concretizat prin aplicarea a aproximativ 20 de sanctiuni contraventionale pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

    Cele mai multe abateri de la lege le-au constituit diferite altercatii intre turisti, precum si scandalurile provocate de unii dintre ei in locuri publice, a declarat capitanul Gheorghe Ghiusan, seful Sectiei de Jandarmi Montani Campeni.

    CIVILIZATI
    De obicei, turistii veniti la Arieseni au fost destul de civilizati, insa, cu toate acestea, jandarmii au instrumentat si un caz de furt de schiuri, unul dintre pagubiti fiind chiar un membru al Salvamont Alba. Sambata, pe partia Vartop s-a schiat in conditii optime, in ciuda ploilor din ultima perioada. Temperatura a fost cuprinsa intre -1 si +3 grade Celsius, peste 200 de turisti din toata tara, dar si din Ungaria delectandu-se pe schiuri. Pe partie zapada masoara minimum un metru si jumatate, dar in unele locuri, unde s-a viscolit, are si trei-patru metri. Cred ca se va schia cel putin o luna de acum incolo la Arieseni, in conditii dintre cele mai bune, ne-a declarat seful Salvamont Alba, Lucian Forda.

    ACCIDENTE
    Am intervenit in mai mult de 120 de cazuri de accidente pe partie, de la simple entorse si luxatii pana la traumatisme cranio-cerebrale si picioare rupte. Vom ramane pe baricade pana in ultima zi in care se va putea schia
    Zamfir Puscas
    unul dintre liderii Salvamont Alba
    ×
    Subiecte în articol: arieseni salvamont salvamont alba alb