x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Inspirata de muza Eutherpe

Inspirata de muza Eutherpe

25 Oct 2004   •   00:00

SLAGARELE ROMANILOR - LASA-MI, TOAMNA, POMII VERZI...
Margareta Paslaru. A inspirat-o Eutherpe, muza muzicii si a poeziei lirice. Si ne-a facut sa imploram toamna sa lase pomii verzi...
GABRIELA ANTONIU

Click
In 1982, melodia apare pe un disc de autor
Personalitate complexa, Margareta Paslaru e cunoscuta romanilor nu mai ca interpreta de muzica usoara si populara, ci si ca actrita de teatru si film, compozitor si textier. Celebrul slagar Lasa-mi, toamna, pomii verzi este una dintre creatiile de succes ale Margaretei Paslaru, versurile apartinand unei poete la fel de cunoscute romanilor - Ana Blandiana. Iar daca Margareta a avut o muza cand a compus aceasta melodie, ea s-a numit poezia Anei Blandiana, dupa cum singura marturiseste. Nu mai stie cat timp i-a luat sa compuna melodia. Va incerca sa rememoreze momentul intr-o carte autobiografica la care lucreaza de cativa ani. Cert este ca atunci cand vrei sa atingi perfectiunea in muzica nu te uiti la ceas. Numai atletii alearga contra cronometru. Nici un artist nu se uita la ceas cand este inspirat, nu poate prezice care melodie va deveni sau nu un slagar. Inspiratia ma trimitea la pian - confidentul meu - fie in toiul noptii, fie in zori si fara a astepta reactia nimanui lucram, ne-a dezvaluit Paslarita.

LANSAREA. Si a venit momentul intalnirii cu marele public. Lasa-mi, toamna, pomii verzi a fost lansat in 1981 la emisiunea lui Titus Munteanu, Slagare in devenire, de la Sala Radio. Un an mai tarziu, Casa Electrecord a scos un disc de autor care cuprinde compozitii ale Margaretei Paslaru cu Lasa-mi, toamna, pomii verzi si Pasarile. Melodia trecuse deja rampa, fiind zilnic ceruta in emisiunile radiofonice. Spectacolele de la Sala Palatului purtau titlul Lasa-mi, toamna, pomii verzi, la fel ca si afisul turneelor din tara. Mircea Romcescu a realizat orchestratia perfect, asa cum si-a dorit-o Margareta Paslaru, iar poezia Anei Blandiana era pe buzele tuturor romanilor.

TRAIRE. Ca publicul isi aminteste una dintre compozitiile mele dupa 23 de ani... nu-i putin lucru. Poezia a fost si este o sursa de inspiratie pentru mine. Succesul unor compozitii proprii pe versurile lui Ion Minulescu, Lucian Blaga, Virgil Carianopol m-a incurajat sa continuu. In general, m-am regasit in versurile pe care le-am ales, contopind versul cu muzica. Poezia Anei Blandiana, sensibilitatea ei au starnit in mine sentimente profunde, mult peste intelesul strict al versurilor. Forta destinului, pierderea zilei, a cerului lin, a pasarilor, disperata ofranda: Ă«Uite, ochii mei ti-i dauĂ» ma tulbura si acum. Marele public a simtit emotia izbucnirilor mele, ma pierdeam in cantec daruindu-ma total. Ii raman recunoscatoare marei noastre poete pentru accesul la un zbor inalt... Pentru mine, momentul magic este rezultatul unor acumulari emotionale, obsedante. Traind stari arzatoare, cizeland lucrul pana la epuizarea indoielii, gasind exprimarea artistica a unui tumult sufletesc, formeaza Ă«un totĂ». Melodiile care au intrunit aceste conditii chinuitoare au avut un succes deosebit. Erau rodul pasiunii pentru meserie, ne-a marturisit Margareta.

Multumiri Fonotecii Electrecord pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material.

LASA-MI, TOAMNA, POMII VERZI...

Lasa-mi, toamna, pomii verzi Uite, ochii mei ti-i dau, Ieri spre seara-n vantul galben Arborii-n genunchi plangeau

Lasa-mi, toamna, cerul lin. Fulgera-mi pe frunte mie Asta-noapte zarea-n iarba Incearca sa se sfasie

Lasa-mi, toamna-n, aer pasari, Pasii mei alunga-mi-i Dimineata bolta scurse Urlete de ciocarlii

Lasa-mi, toamna, ziua numai Plange-n soare fum Insereaza-ma pe mine, Ma-nserez oricum.

REEDITARE

Margareta Paslaru cu Ana Blandiana, la lansarea CD-ului 40 de ani de la primul disc - Bucuresti, 2000
Cand Margareta i-a pus versurile pe note, Ana Blandiana era deja o poeta consacrata. Acum patru ani, cu prilejul lansarii CD-ului aniversar al Margaretei Paslaru - 40 de ani de la primul disc Chemarea marii -, Ana Blandiana declara: Faptul ca o tara intreaga a cantat o poezie de-a mea pe o melodia de-a Margaretei nu poate decat sa ma bucure. Ca a fost ceea ce acum se numeste un hit, a simtit si Margareta Paslaru la realizarea CD-ului aniversar, insistand ca Lasa-mi, toamna, pomii verzi sa se regaseasca in cele 25 de slagare lansate in cei 40 de ani care au trecut de la lansarea primului ei disc. Mai mult, exista pe viitor intentia reeditarii discului cu aceasta melodie, ceea ce ii confirma longevitatea.

SLAGARELE ROMANILOR - SUMAR(Editie de colectie - 25 octombrie 2004)

  • Vanzatoarea de placeri

  • Melodiile clasice ale muzicii usoare

  • Cantec de petrecere

  • Amor nemuritor

  • Jean Moscopol, trubadurul graseiat

  • Aviatorul romantic

  • Imn pentru Gagarin

  • Blestemat sa poarte povara succesului

  • Cantecul de aur al epocii de aur

  • Cantecul copiilor

  • Piesa din Liceenii este si acum un hit

  • Inspirata de muza Eutherpe

  • Fabrica de slagare

  • Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

  • Salcia refuzata

  • Privighetoarea

  • Copacul nu a fost comunist

  • Speranta cu cantec

    Sub cheia cenzurii
  • ×