x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Integrarea in UE - Clauza, pusa sub lupa

Integrarea in UE - Clauza, pusa sub lupa

21 Mar 2005   •   00:00

Presedintele Comisie pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, a anuntat ieri la Berlin, dupa intalnirea cu seful statului roman, ca forul european vrea sa gaseasca modalitati de clarificare a conditiilor in care i se poate aplica Romaniei clauza de salvgardare.

  • de M. IORDACHE
  • POLITIC
  • PREMIERA. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu omologul sau german Horst Koehler
    Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri, la Berlin, cu presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok. La finalul intrevederii, Brok a declarat ca Parlamentul European incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa se specifice mult mai clar in Tratatul de aderare a Romaniei la UE, conditiile in care se poate aplica, daca va fi necesar, clauza de salvgardare si modul in care Parlamentul European va avea un cuvant de spus, in acest caz. Oficialul european s-a declarat optimist in privinta unui vot pozitiv al Parlamentului Uniunii Europene, la 13 aprilie, pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, precum si in privinta semnarii Tratatului de aderare a celor doua tari la UE la 25 aprilie.

    PE STRADA. Basescu a fost primit ieri si de presedintele german, Horst Koehler, la resedinta prezidentiala situata in fostul cartier american al Berlinului. Ceremonia primirii sefului statului roman, care a cuprins intonarea imnurilor de stat ale celor doua tari si trecerea in revista a garzii de onoare, a avut loc pe strada din fata resedintei sefului statului german.

    ILFOV/BRANDENBURG. Prima intalnire pe care seful statului roman a avut-o in Germania a fost insa cu presedintele Bundesrat, Matthias Platzek, prim-ministru al landului Brandenburg. Am subliniat programul de asistenta pe care-l avem cu Berlin/Brandenburg-Bucuresti/Ilfov, iar problemele pe care le avem la Bucuresti/Ilfov sunt destul de apropiate de cele ale Berlinului si Brandenburgului. Dansii spera sa reuseasca unificarea Berlin/Brandenburg pana in 2010, insa noi suntem ceva mai optimisti in ceea ce ne priveste, a declarat Traian Basescu, la finalul intrevederii.

    INVESTITII
    Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat, dupa intalnirea sefului statului roman cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun, ca oamenii de afaceri germani sunt interesati sa participe la privatizari mari, precum BCR, CEC si Electroputere. Conform lui Stolojan, reprezentantii unor firme care au participat la intalnire au atras atentia ca in Romania sunt necesare investitii in infrastructura si trebuie simplificate procedurile vamale, care dureaza in prezent mai mult de o zi.

    ×