x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Licitatie - "Dans" de aproape o jumatate de miliard de lei

Licitatie - "Dans" de aproape o jumatate de miliard de lei

27 Iul 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI

"420 de milioane de lei o data! 420 de milioane de lei de doua ori! Ofera cineva mai mult? 420 de milioane de trei ori! Adjudecat!" PICTURA. Vedeta licitatiei organizate duminica trecuta de casa Alis a fost, de departe, un tablou semnat de Nicolae Vermont si intitulat "Dans". Frumoasa doamna, pictata in ulei pe carton, a smuls numeroase oferte de cumparare, fiind adjudecata la un pret de aproape patru ori mai mare decat cel de pornire: 420 milioane de lei. Din pacate, "Cadana" faurita de Theodor Aman in 1872 nu a fost la fel de norocoasa. Gravura nu a reusit sa adune decat 14 milioane de lei, dupa ce intrase in competitie la un pret de aproximativ 8 milioane de lei. Un alt tablou - "Flori albe si roz", semnat Constantin Piliuta - si-a schimbat proprietarul pentru 60 de milioane lei, o suma aproape dubla fata de cea de pornire. Dorit a fost si "Casa la Balcic", un ulei pe carton datat 1937 al lui Petre Hartopeanu. El a pornit licitatia la aproape 16 milioane si a incheiat-o la 26 de milioane de lei.

Marele perdant al licitatiei la categoria "pictura-grafica" a fost un ulei pe panza semnat Antal Neogrady. Nimeni nu s-a aratat dispus sa plateasca aproape 82 de milioane de lei - pretul de pornire - pentru acest tablou.

BRONZ. Din cele patru sculpturi scoase la vanzare, doar una si-a gasit un nou stapan. Cea mai scumpa. "Dansatoare cu castagnete", un bronz patinat semnat Ligati, a pornit "la drum" de la aproape 40 milioane de lei si a fost dat, in cele din urma, pentru 60 milioane de lei.

CARTI. La categoria "Bibliofilie", duminica trecuta si-a cautat cumparator o carte deosebita: un volum de protocol dedicat vietii imparatului Franz Joseph. Lucrarea, foarte bogat ilustrata in maniera Art Nouveau, reprezinta in una din paginile sale intalnirea lui Franz Joseph cu familia regala romana (Carol I). Din pacate, nimeni nu a scos din buzunar cele 60 milioane de lei - valoarea de intrare in competitie. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: milioane