x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Matusa Bill si unchiul Oscar

Matusa Bill si unchiul Oscar

03 Mar 2004   •   00:00

Cred ca m-am uitat eu prea mult la Oscaruri. Sau Microsoft-ul s-a mutat la Hollywood.

Citesc, mai nou, ca se pregateste un Windows XP Reloaded. Multumesc de sinceritate. Ori programatorii din Redmond s-au plictisit de moarte si vor sa se joace de-a "Neo si agentii Smith", ori cineva le-a dat pilula albastra si i-a pacalit ca e Viagra... Dar povestea nu se opreste doar la slujbasi. Sa luam "Titanicul". Daca ai un "kernel " mai romantic, ai putea spune ca e chiar povestea vietii lui Bill Gates. Astfel, de cate ori pachebotul lui se apropie de ceva iceberg-uri, Bill isi aduce aminte de film si da fuga la carma. E drept, pana acum, "Micro-tanicul" a trecut cu bine de gheturile puse in fata de tribunalele americane. Desi multi se pregateau deja sa sara in barcile de salvare si sa inoate cu pinguinii. Si chiar daca de bord s-au izbit virusi cu miile, nimeni nu i-a auzit. Doar orchestra a cantat un pic mai tare cand unul mai vanjos ne-a aterizat prin farfurii.

Ultima scrasnitura insa a cam inghetat ciorba capitanului Gates. Perfida, insesizabila pentru pasagerul de rand, dar cu un potential de iceberg fatal. Sapta mana trecuta, codul sursa, cel mai bine pazit secret al Microsoft-ului, a fost "scapat" pe Internet. Si usor, usor se pare ca sub punte se aduna apele... De aici, cei de la Microsoft vor sa credem ca sarim in alt film. Si se pregatesc de XP Reloaded, cum va spuneam. Problema lor este insa de a-si determina clientii sa mai inghita o data pilula. Care devine, pe zi ce trece, si mai scumpa, si mai amara. Caci, tragand linie, au cam intins pelteaua. Oricine s-a chinuit sa-si tina sistemul de operare la zi stie ca deja cantitatea de update-uri pe care trebuie sa o descarci tinde sa fie la fel de mare ca produsul original. Ca-ti vine sa mai adaugi o replica la celebrul banc cu masina facuta de Microsoft (aia care se opreste cand apesi pe acceleratie) - Windows-ul e singura masina careia inainte sa-i dai drumul e bine sa ii schimbi toate piesele. Da-o incolo de treaba, pana si Dacia mea e mai bine facuta...

Problema cu XP Reloaded nu este insa doar usurinta cu care programatorii Microsoft-ului trateaza punctul rosu care li se plimba pe frunte cat ei lucreaza la noile poze de background pentru Windows. Cel mai grav lucru este ca - pentru prima data de cand Bill a furat cheile de la garajul familiei ca sa-si fondeze imperiul - o lovitura bine tintita ar putea sa le opreasca definitiv caruta, pachebotul sau ce s-or crede ei ca sunt. In concluzie, scena e pregatita pentru marele final. Sau, daca e sa ne luam dupa regulile Hollywood-ului, macar pentru partea a treia. Interesant va fi insa daca partea asta se va numi Windows: XP Revolutions sau Windows: Scufundarea Titanicului. Eu unul deja mi-am rezervat biletul, popcorn-ul si racoritoarele... PROCESORUL DE SERVICIU - CIPRIAN DUDAU)

×