x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Mijloc de martie cu zapada pe partii

Mijloc de martie cu zapada pe partii

13 Mar 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Impatimitii sporturilor de iarna s-au mai putut bucura de inca un sfarsit de saptamana reusit pe partiile de schi. Desi 1 martie a trecut de mult si sezonul ar fi trebuit sa se fi incheiat, partiile sunt inca acoperite de un strat gros de zapada.
ALEXANDRU NASTASE, CRISTIAN PETRU

BUCURIE. Schiorii si snowboarderii au profitat de zapada de pe partii, pentru un week-end reusit la schi in martie
Zapada care a cazut in ultimele zile i-a suparat pe oraseni si mai ales pe soferi. Dar pentru iubitorii sporturilor de iarna a reprezentat o bucurie. Faptul ca partiile sunt acoperite de zapada naturala si acum, la mijlocul lunii martie, i-a facut pe acestia sa mearga in numar mare la munte in acest sfarsit de saptamana. Oamenii au mers in numar atat de mare pe partii, incat pe Valea Prahovei, dar si in alte statiuni s-au produs din nou cozi interminabile la instalatiile de transport pe cablu, obisnuite doar pentru perioadele de varf de sezon. Schiorii si snowboarderii au asteptat cu zecile de minute ca sa poata urca in telescaune si teleschiuri. Informatiile noastre arata ca nu s-a mai schiat atat de bine la mijlocul lui martie de mai bine de un deceniu, ultima data cand a mai nins consistent dupa Martisor fiind in 1993. Unii administratori continua sa avanseze ideea ca, daca vremea continua sa ramana asa, se va putea schia pe cateva partii chiar si in luna aprilie.

OMAT MARE. Ieri, in Poiana Brasov stratul de zapada masura 30 de centimetri, iar pe partii era chiar mai gros. Pe Postavarul erau 80 de centimetri, iar pe partia Bradul, care are tunuri pentru zapada artificiala, 90 de centimetri. Mercurul din termometre a urcat in Poiana cu un grad peste 0, iar pe partiile de la Ruia erau -4 grade Celsius. Instalatiile de transport pe cablu au functionat, astfel ca sfarsitul de saptamana a fost mai placut pentru schiori. In plus, informatiile arata ca drumul care urca la Poiana a fost in cele mai bune conditii. Turistii straini, mai ales englezii si olandezii, au fost, din nou, in numar mare in statiune.

IMPERIUL NAMETILOR. La granita dintre judetele transilvanene Alba si Bihor, la Arieseni, zapada continua sa domine totul. Drumurile sunt curatate si in stare buna, dar nameti de aproape doi metri strajuiesc soselele. Pe partia Vartop, stratul de omat masoara de cateva luni doi metri. Zapada naturala pentru cei care iubesc sporturile de iarna. Instalatiile de transport pe cablu au functionat, dar temperaturile au fost destul de scazute. Mercurul din termometre a coborat noaptea pana la -18 grade Celsius. Ziua insa, temperaturile oscilau in jurul valorii de -5 grade Celsius. Instalatia de nocturna a functionat, spre bucuria celor care au mers cateva zeci de kilometri pentru a se mai bucura de zapada inca o data. In statiunea situata la cea mai mare altitudine din Romania, la Paltinis, in judetul Sibiu, ieri erau -2 grade Celsius. Stratul de zapada masura 45 de centimetri, astfel ca impatimitii schiului, dar si cei care prefera sania s-au bucurat de un sfarsit de saptamana alb.

IARASI SANIILE
De zapada care inca se afla in statiuni s-au bucurat nu numai schiorii si snowboarderii, cei carora le sunt destinate partiile, ci si eternele saniute sau pungi din plastic. In ciuda avertismentelor, panourilor care arata ca aceste activitati sunt interzise pe partiile de schi si a jandarmilor care patruleaza, saniutele pot fi inchiriate pe sume de nimic de la baza partiilor. Folosirea saniilor este interzisa chiar prin lege, pentru ca acestea pot produce cele mai groaznice accidente, atat schiorii, cat si cei care se dau cu saniutele putand suferi rani dintre cele mai grave in cazul unui eventual impact.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
In Alpi, statiunea Zauchensee Austria fotografie trimisa de Liliana Teica
Sinaia, Valea Dorului fotografie trimisa de Alexandru Irimie
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.

×
Subiecte în articol: zăpadă partii