x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old O noua politica de finantarre a culturii

O noua politica de finantarre a culturii

21 Mar 2005   •   00:00
Click
Finantarea proiectelor culturale a fost si ramane o problema delicata. Din 1990 incoace, aproape ca nu a fost an in care sa nu fi izbucnit cate un scandal legat de modul in care au fost alocati banii pentru obiectivele de patrimoniu, marile evenimente culturale, comenzile de stat si achizitiile de carte. Controversele au vizat atat mecanismele de finantare, cat si componenta comisiilor de selectie a programelor si criteriile de evaluare avute in vedere de acestea.

Pentru a pune capat nedumeririlor si contestatiilor, conducerea Ministerului Culturii si Cultelor a hotarat ca, incepand cu acest an, activitatea de finantare a culturii sa fie extrernalizata. Incepand cu data de 30 iunie a.c., activitatile de finantare a culturii vor intra in sarcina Fondului Cultural National. Acesta a fost infiintat prin OG 10/2005. Este o institutie publica, cu personalitate juridica si este constituit din surse extrabugetare, gestionate in regim extrabugetar de Ministerul Culturii si Cultelor. Atributiile sale vizeaza colectarea sumelor in vederea finantarii, in regim nerambursabil, a programelor, proiectelor si actiunilor culturale. In urma negocierilor purtate cu operatorii culturali s-a stabilit ca pentru programele de finantare derulate de Fondul Cultural National sa poata aplica si artistii independenti, ceea ce reprezinta o noutate fata de vechile mecanisme de finantare. Singurul lucru care va fi luat in considerare de comisie va trebui sa fie valoarea proiectului cultural propus. Finantarile acordate de Fondul Cultural National vor urmari in primul rand interesele consumatorilor de cultura si pe cele ale creatorilor. In cazul culturii scrise sa zicem, finantarile trebuie sa vina in sprijinul cititorilor si al autorilor, nu sa urmareasca, asa cum s-a intamplat adesea pana acum, profitul editurilor.

Activitatea Fondului Cultural National va fi coordonata de un Consiliu alcatuit din 11 membri. Sapte dintre acestia vor fi desemnati de ministrul Culturii, la sugestia operatorilor culturali. Ei trebuie sa reprezinte toate domeniile culturii. Acest Consiliu va numi comisiile specializate care vor selecta programele, proiectele si actiunile culturale ce vor beneficia de sustinere financiara din partea Fondului. O problema extrem de dificila se anunta a fi selectarea membrilor viitoarelor comisii specializate. Principala conditie este ca acestia sa fie specialisti recunoscuti, incontestabili, ai domeniilor respective care, in plus, nu trebuie sa se afle in conflict de interese. Pentru a da un singur exemplu simplu, dar edificator, cei care se vor afla in comisiile pentru stabilirea cartilor ce urmeaza a intra in programele de comenzi de stat si achizitii, nu au voie sa figureze, pe perioada mandatului - si chiar in anul urmator incheierii mandatului - in planul vreuneia dintre editurile care solicita bani de la Fond. Ori este aproape imposibil sa gasesti oameni care sa fie specialisti unanim recunoscuti ai domeniilor respective dar care sa nu publice nici o carte pe perioada mandatului si chiar dupa expirarea lui.

×
Subiecte în articol: culturii