x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old OBSERVATOR - Stirile zilei 29 aprilie 2004

OBSERVATOR - Stirile zilei 29 aprilie 2004

29 Apr 2004   •   00:00

Targ de voluntari in Bucuresti

Targul 〞Voluntar 2004", adresat celor interesati sa lucreze ca voluntari, in special studentilor, se va desfasura azi in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti. La eveniment vor participa peste 20 de organizatii non-guvernamentale, care isi vor prezenta oferta de munca in sistem de voluntariat sau de angajare. 〞Desfasurarea unor activitati in sistem de voluntariat ii pune pe tineri in contact direct cu necesitatile pietei, contribuind la aplicarea practica a notiunilor acumulate in perioada de studii", a declarat prodecanul Facultatii de Sociologie, Marian Preda. (Catalin Pruteanu)

Contracandidat maghiar pentru Funar

Comisia de coordonare politica a staff-ului electoral a UDMR Cluj a anuntat ieri intrarea in competitia electorala, pentru fotoliul de primar al Clujului, a candidatului filialei, Mate Andras. Desi au existat negocieri cu PSD, pentru sprijinirea de catre maghiari a candidatului acestuia, Vasile Soporan, in cele din urma UDMR a decis sa mearga cu un candidat propriu. Lansarea oficiala a lui Mate in cursa pentru primarie va avea loc dupa inceperea campaniei electorale. (Oriana Tzelman)

Arestare in cazul studentului italian ucis

Un tanar din Baia Mare a fost arestat ieri dimineata de judecatorii clujeni pentru ca ar fi injunghiat marti dimineata un student italian de la Universitatea 〞Babes-Bolyai" din Cluj. Daniele Caiffa a murit la scurt timp dupa ce a primit mai multe lovituri cu un cutit in zona toracica. Suspectul, David Ovidiu, de 23 de ani, este student in primul an la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca. El este acuzat de omor calificat si risca pana la 25 de ani de inchisoare. (Oriana Tzelman)

Firmele controlate Finante

Politia si Ministerul Finantelor fac verificari la firmele omului de afaceri Csibi Istvan privind accizele si legalitatea rambursarilor de TVA insumand 100 de miliarde de lei. Inclusiv PNA - care a fost sesizat cu privire la fostii colegi ai mafiotului - actioneaza acum la Harghita si nici un reprezentant al autoritatilor care fac verificari acolo nu este originar din judetul respectiv, sustin anchetatorii. Csibi Istvan a fost arestat pentru comiterea mai multor infractiuni violente, una dintre victimele lor fiind si ziaristul Szondi Zoltan, de la un cotidian local. (Ion Alexandru)

Milioane de dolari spalati in Romania

Mai multe filiere arabe care au spalat in Romania sute de miliarde de lei au dosare la Politia Economica, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane. Serviciul de Investigare a Banilor proveniti din fraude a declansat, la inceputul acestui an, ancheta impotriva sirianului Abdulkader Y, care a transferat ilegal in strainatate, prin intermediul a opt firme fantoma, 7,5 milioane de dolari. Banii proveneau din contrabanda si evaziune fiscala. La sfarsitul lui ianuarie, politistii au mai identificat trei sirieni care au transferat ilegal, prin trei firme fantoma, 18 miliarde de lei, bani care au fost transformati in valota si scosi peste granita. Alaturi de ei, un turc ce se ocupa de importuri , a retras din conturile unor firme fantoma 110 miliarde de lei. (Ion Alexandru)

Ancheta la Tribunalul Vrancea

Corpul de Control al Consiliului Superior al Magistraturii va investiga presupusele cazuri de trafic de influenta la Tribunalul Vrancea, semnalate la inceputul acestei luni de purtatorul de cuvânt al Tribunalului, judecatorul Liviu Celmare, informeaza Rompres. Magistratul a declarat intr-o conferinta de presa ca asupra judecatorilor se fac presiuni pentru a da o anumita solutie, precizând insa ca nu sunt presiuni de ordin politic. Trei judecatori-inspectori ai Curtii de Apel Galati au sosit ieri la Focsani pentru a cerceta acuzatiile facute. (Lucian Florea)

Croaziera pe Dunare

Primii 154 de turisti americani au sosit ieri in portul Constanta cu nava de pasageri River Aria, care a redeschis linia de croaziera pe Dunare, pe ruta Budapesta-Constanta. Potrivit directorului general al companiei, incepand de ieri si pana in septembrie operatorul de turism Grand Circle Travel va efectua pe aceasta ruta curse regulate cu cate doua nave pe saptamana. Costul unui sejur de 13 zile pe una dintre nave este de 2495 de dolari si se pare ca aproape toate biletele pentru croazierele din aceasta vara sunt vandute. (Mariana Craciun)

Amenzi controversate pentru protestatari

Mai multi angajati ai uzinei UREX Rovinari au primit la domiciliu procese-verbale prin care sunt amendati contraventional cu cate 5 milioane de lei, emise de Comandamentul Judetean de Jandarmi in baza legii privind desfasurarea adunarilor publice, ca urmare a protestelor sustinute de muncitori, informeaza Rompres. Liderul sindical al uzinei, Vasile Gosa, sustine ca procesele-verbale de constatare sunt semnate de martori fictivi sau, in lipsa acestora, este mentionata existenta ca proba a unor casete filmate. Totusi, au primit astfel de amenzi si muncitori care nu au luat parte la protest.
×