x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Papornita cu ceapa

Papornita cu ceapa

24 Feb 2004   •   00:00

Are taranul batran o vorba tare pesimista, care zice "te duci la doctor sanatos si te intorci bolnav ".

O sa ziceti ca e doar spaima omului needucat de ace si "prafuri". Poate, intr-o masura, asa si este. Fiindca medicina nu-i fotbal, sa ne pricepem toti la ea, nu dezbatem insa subiectul acesta. E doar o introducere buna pentru povestea de azi. O sa vedeti de ce. Cred ca stiti ce e "mesterul ". Romanul care, din saracie sau din obisnuinta, si-a reparat o viata Dacia singur, se pricepe sa-si puna faianta si, de ce nu, sa-si repare si calculatorul. Bineinteles, mai pe toate le face de mantuiala. Intr-o societate unde lucrurile functioneaza cat de cat normal, o astfel de idee este nefericita. De ce? Fiindca exista "specialistul". Acolo, atata vreme cat ai posibilitatea de a apela la un specialist, fara sa-ti cheltuiesti toata chenzina, e civilizat sa o faci.

Revenind pe plaiurile mioritice, observam ca avem un stil aparte de a recupera timpul pierdut, timp in care noi faceam sedinte de partid, iar Bill Gates facea miliarde in garaj. Prinzand trenul civilizatiei din mers, romanul e un calator ceva mai ciudat. Specialistul e la noi, inca in multe locuri, un fel de "mester" cu salariu fix. Si cand ti-e lumea mai draga (vazuta pe geamul trenului asta frumos), te impiedici de papornita unui astfel de compatriot, care-si mai crapa si o ceapa in pumn, asa, sa le moara nasul capitalistilor...

Si nu e fiindca nu am vrea cu totii sa traim civilizat. Ca si intrarea in NATO si UE. Nu stim ce e, dar vrem si noi. Mai mult chiar, unii incearca civilizatia cu degetul. Li se strica masina - o duc la service-ul de masini. Li se strica PC-ul, il duc la specialistul in computere. Nu vor sa auda de "mesteri".

Dau insa de papornita cu ceapa imediat. Cand duc la service o masina la care aproape totul merge bine si se intorc cu ea defecta. Cand, ignorand vorba cu mersul sanatos la doctor, roaga "specialistul" sa le verifice ceva, usa de exemplu, care are un defect minor. Sa zicem, siguranta de la inchidere uneori nu sare cand apasa pe telecomanda de la cheie. Nu e mare drama, dar e incomod, iar omul se gandeste sa o rezolve, daca tot e la service. Iar "papornitarul", in loc sa le repare usa, o face praf, adica nu se mai deschide deloc. Nu de alta, dar ca sa mai faca un ciubuc, dupa aia, cu inca o reparatie.

Sau, mai aproape de tema paginii, cand se duce omul la un mare magazin de calculatoare. Mare de tot, cu reclama pe toate posturile TV. Si cumpara - nu un calculator -, ci douazeci. Nu stiu, a castigat la Loto si vrea sa-si faca Internet Cafe. Si se trezeste ca "specialistii" minunatei autohtone firme de computere ii aduc, din douazeci de calculatoare, sase deja defecte! A m sarit in trenul civilizatiei cu totii. Bilet cu loc insa nu o sa capatam pana cand nu o sa ne mai impiedicam de papornite. Si ar fi bine sa incepem prin a le da un ghiont alora care crapa ceapa in pumn...CIPRIAN DUDAU - Procesorul de serviciu

×