x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Parca totul e mai simplu aici"

"Parca totul e mai simplu aici"

08 Iun 2004   •   00:00
"Parca totul e mai simplu aici"

"Primul an in America a fost foarte greu - nu din cauza cursurilor, care erau usoare pentru cineva scolit in Romania -, ci din cauza dorului de casa si a lipsei de prieteni.

CAMELIA KUHNEN - SUA

La inceput nu mi-a venit usor sa-mi fac amici americani - a fost mult mai simplu sa ma imprietenesc cu studenti din Europa, care aveau acelasi stil de viata si de gandire ca si cei romani. Din anul II, viata a devenit mult mai usoara, pentru ca deja cunosteam multa lume, ma obisnuisem cu obiceiurile americane, invatasem sa folosesc carti de credit si carti de cecuri.

LOCURILE. Clima din Stanford este frumoasa mai tot timpul. Pentru cei carora le plac drumetiile si activitatile in aer liber, zona in care locuim este perfecta. Pe masura ce timpul trece, ma simt din ce in ce mai legata de America. In Romania nu mai am multi amici cu care tin legatura, fiindca timpul raceste si cele mai bune relatii. Unele norme sociale din America imi plac mai mult decat cele din Romania. De exemplu, aici imi este respectata viata personala, ceea ce este in contradictie cu ideea din Romania ca "vecinii trebuie sa stie tot". Mai mult, aici nu conteaza ca sunt tanara cand fac comanda la un restaurant sau stau la rand pentru ceva. Sunt servita cu acelasi profesionalism ca si orice alt client. In Romania este mereu cineva care sare in fata mea la rand fara nici o umbra de jena. Hainele nu conteaza aici - dar conteaza enorm in Romania. Aceste lucruri care par minore, adunate, ma fac sa doresc sa imi petrec viata in America. Parca totul e mai simplu aici - nu trebuie sa imi consum energia facand lucruri pentru altii sau intervenind in viata altora, ci pot sa ma concentrez asupra familiei si carierei mele.

Nu stiu unde voi ajunge in cativa ani, dupa terminarea doctoratului. Voi fi profesor universitar undeva in America, daca totul merge bine. Mi se rupe inima cand ma gandesc la parintii mei - ei sunt la Galati si, banuiesc, vor ramane acolo. Pe ei ii vad o data pe an pentru zece zile. De fiecare data cand plec din Romania inapoi catre Statele Unite imi este foarte greu sa ii las in urma pe mama si pe tata. Cine stie cand o sa ne mai vedem, cum ne vom schimba intre timp.

SFATURI. Cred ca mereu ma voi simti "ca in doua luntrii": nu voi fi nici 100% americanca si nici 100% romanca. Vreau sa vorbesc copiilor mei in romaneste, fiindca eu simt in romaneste, dar in acelasi timp, vreau sa ii cresc in America, unde pot ajunge departe prin meritele lor propriii. Am doua sfaturi pentru cei care vor sa vina sa invete in America. In primul rand, invatati bine! In Romania, educatia preuniversitara este de foarte buna calitate si este pe gratis. Daca aveti note bune si mergeti la olimpiade, aveti sanse mari de a obtine burse. In al doilea rand, incepeti sa cautati universitati la care doriti sa aplicati din vreme, adica la inceputul clasei a XI-a."

Cine are carte are parte

Camelia Kuhnen s-a nascut in 1978, in Galati. A urmat cursurile Colegiului National "Vasile Alecsandri" din orasul natal. In timpul scolii generale si a liceului a mers la olimpiade de matematica si de fizica la nivel judetean si national. Este convinsa ca premiile obtinute la aceste competitii au ajutat-o enorm in evaluarea dosarelor trimise pentru admiterea in universitatile americane. Cu cateva luni inainte de terminarea liceului, a primit mai multe burse de studiu la diferite universitati americane, printre care si una la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a si plecat in august 1997. In 2001 s-a casatorit cu actualul sot, Greg, si impreuna au plecat la Stanford, California, unde fusese admisa in programul de doctorat in Finante la Scoala de Afaceri, unde traiesc si acum, in campusul universitatii.

×
Subiecte în articol: romania