x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pariati pe ruleta familiei Sutu

Pariati pe ruleta familiei Sutu

30 Apr 2004   •   00:00

ANTICHITATI

Argintarie, tablouri, mobilier de arta, carti ingalbenite de vreme, ruleta care nu pierde niciodata. Nenumarate 〞vechituri de pret" au facut cu ochiul iubitorilor de antichitati care au vizitat, duminica trecuta, targul Rom Antique.
FLORINA ZAINESCU

Sub cupola de la World Trade Plaza, peste 40 de anticari si negustori de antichitati s-au intrecut in ceea ce unul dintre ei numea 〞marele premiu lunar al impatimitilor de vechituri".

Ruleta-pacalici

Vedeta targului a fost, fara doar si poate, o ruleta frantuzeasca, care avea caluti de cursa pe post de bila. 〞Se pariaza pe culoarea calului si pe numarul acestuia. Apoi ii dai drumul: bidivii ëaleargaû si care ëajungeû primul la linia de sosire castiga. Avantajul este ca banca nu iese in pierdere niciodata. Ea aduna banii de la cei care au pierdut si-i ofera - premiu - castigatorului", le explica numerosilor curiosi Marinel Constantin, proprietarul obiectului-minune. 〞Dateaza de pe la 1900 si a apartinut familiei Sutu. O vand cu 1.500 de euro. Dar sunt dispus sa negociez, ca d""aia suntem la un targ", isi lauda el marfa.

Oferta variata

In rest, harti, carti, poze din care zambeau sters doamne imbracate in rochii cu crinolina sau mustaciosi cu monoclu si joben. De sub o tejghea, un ursulet de plus cam smotocit privea trist botinele vizitatorilor care se preumblau prin fata standului. Deasupra lui, pe masa de lemn, se odihneau vase de portelan, 〞nimicuri" de arama sau argint, patefoane de pe vremea bunicului, o masina de scris de la 1900, un aparat de fotografiat centenare si gamele din 〞razboiul cel mare". Negustorii de monede zambeau in barba cand cei opriti in dreptul lor remarcau: 〞Ia uite cat costa asta! Am si eu una la fel acasa!".

Colectionarii s-au transformat in investitori

Desi marea majoritate a comerciantilor se aratau dispusi sa se tocmeasca la pret, cei mai multi dintre vizitatori erau veniti 〞doar sa se uite". 〞Sa ma fereasca Dumnezeu sa vad ceva ce-mi place, ca sunt mancat. Dau oricat", se lamenta unul dintre acestia. De cumparat, s-a mai cumparat cate ceva de la cei care ofereau sfesnice sau tavi de argint, covoare, mobilier de arta sau tablouri. 〞Din pacate, au ramas foarte putini colectionari adevarati, care cumpara un obiect pentru ca le place. Acum se investeste in arta. Iar lozurile castigatoare sunt lucrarile pictorilor consacrati, mobilierul si argintaria, pentru ca oamenii vor sa fie siguri ca-si vor scoate banul daca se hotarasc sa renunte la colectiile lor", considera Iustin Zegrea, anticar.

Si negustori si cumparatori

〞Noroc ca avem noi grija sa ne facem vanzare unul altuia. Sau sa facem afaceri ëbussines to bussinesû. De exemplu, eu ma axez pe comertul cu obiecte de argint. Un coleg de-al meu, pe pictura. Daca el are un vas de argint foarte pretios care-mi place, iar eu un tablou care i-ar prinde bine, facem schimb", a povestit 〞din casa" Mihai Oprisan, negustor de antichitati. 〞A venit unul la mine sa-mi vanda niste carti si i-am recomandat sa te caute pe tine, ca eu nu ma ocup", isi vindeau ponturi unul altuia galeristii.

Si targuiala e o arta

Printre impatimitii de antichitati veniti la targ erau si cativa care se targuiau de dragul artei. 〞Frumoasa masina asta de scris. Cat costa?", se interesa o domnisoara la un negustor care vindea 〞de toate". 〞Doua milioane", a venit promt raspunsul acestuia. 〞Si nu o lasati la 1.500.000?". 〞Cu mai putin de 1.700.000 nu o dau". 〞Nu cred ca mi-o permit. Si-mi placea tare mult", s-a intristat fata. Dar a continuat sa studieze obiectul. 〞Hai 1.600.000", mai coboara vanzatorul stacheta. Clienta cantarea masinaria din ochi, nehotarata. 〞Daca el a lasat 400.000 de lei la pret, mai las si eu 100.000. Un milion jumate sa fie", a intervenit in discutie partenera de afaceri a negustorului. 〞Vai, ce bine! Puteti sa mi-o puneti de-o parte. Ma duc sa scot bani si vin imediat sa o iau", s-a insufletit clienta si a plecat in tromba. S-a intors dupa numai cinci minute: 〞La editia urmatoare mai veniti? Pentru ca totusi n-as cumpara masina acum", s-a scuzat ea, departandu-se de 〞pravalie".
×