x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pierdut rubrica sportiva. Gasitorului, vizonare placuta!

Pierdut rubrica sportiva. Gasitorului, vizonare placuta!

02 Mar 2004   •   00:00

A fost odata ca niciodata o vreme in care stirile sportive contineau - va mai aduceti aminte? - chiar scene sportive.

La fotbal erau faze din joc, cu fotbalisti marcand goluri, nu capetele vorbitoare de azi, care exerseaza scuipatul la tinta. La atletism erau - bizar! - chiar atleti care sareau peste garduri si aruncau greutati, nu indivizii pe care ne-am obisnuit sa-i vedem dand explicatii politiei despre anabolizante. In sfarsit, la gimnastica erau pur si simplu gimnaste castigand medalii si ascultand imnul, nu gimnaste care ne explica de ce s-au dezbracat prin reviste, in vremurile astea grele.

Nu stiu a cui e vina. Unii ar spune ca a sportivilor, ale caror performante nu prea mai sunt de dat la televizor si care ii forteaza astfel pe jurnalisti sa se uite mai atenti la viata lor personala. Altii dau vina pe reporterii si redactorii care au prins gustul ratingului mare cu minim efort. Reteta lui e simpla si te scuteste sa cauti faze memorabile pe o caseta de 90 de minute: pur si simplu il instigi pe Cutare sa se injure cu Cutarescu sau il combini pe Cutarica cu vreo duduie, si gata povestea de doua minute, cu drama telenovelistica garantata.
Sigur, combinatiile astea aduc audienta. Problema e doar cu numele rubricii: si astazi ii spune tot "Sport", chiar daca abia 10 la suta dintre ipochimenele care se preumbla prin ea practica efectiv o activitate sportiva. Numai la televiziunile noastre mai vezi atatea burti, gusi si pungi sub ochi in reportaje care, teoretic, se ocupa cu mare atentie de efortul fizic al jucatorilor si echipelor.
Dar cea mai mare durere - pe care probabil c-o duc singur - e aceea ca n-a mai ramas decat un singur joc despre care mai vorbesc stirile sportive: fotbalul. Olimpiada nu mai inseamna decat 35 de discipline inutile si nespectaculoase. Pentru romani, celebritatea sportiva se traduce doar prin goluri si milioane de dolari la transfer.

Cu atat mai mult sunt de admirat cei care se apuca de altceva stiind bine ce-i asteapta: parintii ii vor vedea medaliati doar in pozele cu care se intorc.
Lucian Mandruta

×