x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Piscina cea de taina

Piscina cea de taina

18 Iun 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Atunci cand vorbim despre o casa, functia ei de “adapost“, de loc de odihna si relaxare, nu va putea fi insusita, daca nu este luat in considerare intregul teren aferent constructiei. In copilarie avusese o singura mare dragoste – iazul morii si o singura mare spaima – un jerseuas de PNA, de la care il manca pielea. Tata si mama n-a prea avut, si era normal, o data ce a devenit om mare sa nu mai aiba tata si mama. Sa calce peste cadavre, sa faca orice ca sa-si implineasca visul de-a avea iaz in curtea lui. Sau piscina, ma rog, cum ii zice la oras. Si-a avut. De toate, si chiar mult mai mult decat i-ar fi trebuit. Numai spaima de PNA, nu i-a trecut. Asta a ramas taina lui. Cu ceva vreme inainte de a primi o invitatie ferma de-a se racori cativa ani, isi amintea ca le-ar fi zis alor sai, membrilor familiei, extaziati pe marginea piscinei: “Unul dintre voi ma va vinde…“

Si totusi, piscina

Viata casei nu se limiteaza intre peretii ei, ci se continua in afara si capata diverse functii (de reprezentare), stabilind anumite relatii de vecinatate.

Acest spatiu exterior al locuintei (curtea) este cel care “tradeaza“ cel mai usor “raporturile“ in care se afla constructia cu mediul natural, cat de mult se doreste pastrarea, modelarea sau transformarea lui. Amenajarea acestei curti cu terasa, piscina si alte elemente este bine sa se subordoneze conceptului arhitectural al casei pentru a nu se intrerupe “dialogul“ dintre interior si exterior.

Apa, element natural introdus in amenajare prin intermediul piscinei, raspunde nevoii de relaxare, dar poate deveni si un simbol sau o metafora a locului prin imaterialitatea si jocul luminii reflectate de oglinda sa.

O piscina nu este doar o investitie costisitoare, ci este un mod original de a pune in valoare curtea. Contrastul puternic dintre apa si materialitatea constructiei, prelungirea terasei cu piscina sau dezvoltarea casei in jurul piscinei, jocul dintre geometria cladirii si forma bazinului constituie elemente ale unui limbaj arhitectural contemporan. Daca forma piscinei este in mare parte o optiune estetica, materialele cu care alegem sa realizam peretii piscinei trebuie sa raspunda in primul rand unor criterii tehnice de calitate. Fie ca este mozaic sau PVC, sticla sau placi ceramice, materialul trebuie sa fie unul rezistent la apa si durabil.

Cum, n-ai jacuzzi?

Daca incercam sa cautam un corespondent al acestui tip de element exterior in intimitatea casei, atunci acesta ar putea fi cada cu hidromasaj si spatiul aferent ei.

Construirea unei platforme in jurul cazii cu hidromasaj creeaza un spatiu virtual independent in interiorul camerei baii. Cand bugetul ne permite, putem crea un spatiu separat destinat acestei cazi pentru a accentua atmosfera de intimitate. Aceasta separare poate fi una partiala, cu elemente din diverse materiale: caramida de sticla, zidarie, lemn, panouri de gips-carton rezistente in mediu umed.

Este de asemenea interesanta cada cu hidromasaj ingropata in placa de beton, atunci cand proiectul casei a anticipat aceasta dorinta. Rezultatul final este obtinerea unei suprafete de apa la nivelul de calcare a pardoselii. Impactul creat de acest spatiu creste si mai mult atunci cand exista si o relatie vizuala cu exteriorul prin intermediul unei ferestre sau a unui perete de sticla.

18 minute si gata!

In editia de duminica, 20 iunie, specialistii Misiunii Casa va prezinta, la Antena 1, de la ora 13:15 schema completa a amenajarii unui apartament cu doua camere. In doar 18 minute veti afla tot ce e esential de stiut in legatura cu operatiunile si sistemele de materiale necesare pentru ca apartamentul dumneavoastra sa arate… brici. Un accent deosebit se va pune pe utilizarea sistemelor de hidro si termoizolatie, folosite in baie, bucatarie si pe balcon. In felul acesta, Misiunea Casa raspunde numeroaselor solicitari venite pe adresa redactiei, in legatura cu aplicarea sistemelor amintite. Si nu uitati de excelenta promotie a Misiunii Casa, un concurs care se lasa cu premii grele. Gazda emisiunii noastre, actorul Adrian Vancica, anunta ca in aceasta vara surprizele emisiunii se vor tine lant.

Raspundem cititorilor

“Am peretele de la dormitor, din BCA si e pe casa scarii. Vreau sa-l plachez. Va rog ajutati-ma cu cea mai buna solutie. Nu vreau sa se produca dupa aceea umezeala sau mucegai. Va multumesc“, ne scrie doamna Diana Nita.

Stimata doamna, va multumim pentru interesul acordat emisiunii noastre! Iata raspunsul specialistului nostru: Fiind vorba de un perete interior, nu credem ca se impune o izolatie termica suplimentara, daca totusi doriti, solutia este urmatoarea: se spala peretele daca este zugravit cu huma. Se aplica un strat de mortar adeziv pentru polistiren Ceresit CT 85, placile de polistiren de 2 cm., un strat de CT 85, plasa de fibra de sticla CT 85, amorsa CT 16, dupa care se aplica vopseaua lavabila. Asteptam, in continuare, intrebarile dumneavoastra la Casuta Postala 148, Oficiul Postal 63, Bucuresti sau pe e-mail, la contact@misiuneacasa.ro. Serviciile noastre de consultanta, asigurate de catre specialisti, sunt gratuite.
×
Subiecte în articol: piscina